Галапагоски Брайд Кит

Източник на изображението

Брайдс Кит

Китове на Брайд (Balaenoptera brydei) са най-малко известните и в много отношения най-необичайните от роркалите. Китовете на Брайд са малки според стандартните стандарти и тежат не повече от около 25 тона, въпреки че са по-големи от Minke и много рационализирани. Мъжкият Брайд обикновено е с дължина около 12 - 14 метра, а женският - 13 - 15 метра.

Китовете на Брайд често показват главите си, когато са на повърхността на водата, където е възможно да се разграничат три хребета, които вървят от дупката до точката.





Гръбната перка на кита на Брайд е доста голяма и изкривена (извита назад). Чучурът им е тесен и висок. Има тенденцията да извива дълбоко гърба си. Китовете на Брайд имат много широка и къса глава, между 40 и 70 вентрални канали и относително големи очи.

Китът на Bryde’s е кит от бали и е уникален с това, че има три надлъжни хребета на главата си, от върха на муцуната обратно до дупката. (Другите роркали имат само едно било.)

Според Международния фонд за хуманно отношение към животните бозайникът има гънки или жлебове по гърлото и гърдите, които позволяват на устата да се разширява, когато се пълни с вода.

Китът има двойни дупки с ниска защита отпред. Той няма зъби, но има два реда балинови плочи. Техните плавници са малки и тънки, широките им централно назъбени опашки никога не разбиват повърхността.

Китовете на Брайд обикновено са тъмно сиви или сини до черни, вентралната област - по-светъл крем, засенчващ до сиво лилаво на корема. Някои имат редица белезникаво-сиви петна, които могат да бъдат белези от паразити или атаки на акули.

Китовете на Брайд предпочитат тропическите и умерените води пред полярните морета, които предпочитат другите китове от тяхното семейство. Те са предимно крайбрежни, а не пелагични и въпреки че запазват характерните плочи от китови кости, които китовете на балените използват за пресяване на малки същества от водите, диетата им е съставена почти изцяло от риба.

Смята се, че китовете на Брайд се размножават целогодишно и периодът на бременността им се оценява на 12 месеца. Телетата са дълги около 4 метра при раждането и тежат 1000 килограма.

„Bryde’s“ се произнася „broo-dess“.

Състоянието на опазване на китовете не е оценено. Те са изброени като Дефицитни на данни от Международния съюз за опазване на природата и природните ресурси (IUCN). Те също са включени в Приложение I за опазване на международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES), което забранява международната търговия.