Етиопски вълк

Източник на изображението

The Етиопски вълк (Canis Simensis) е известен с много имена от своя обхват. На местно ниво е известно като „ky kebero“, което означава червен чакал.

Етиопският вълк е един от най-редките и най-застрашени от всички каниди.

кафяво червено кученце питбул от носа





Многобройните имена отразяват предишната несигурност относно тяхното таксономично положение, но сега се смята, че са свързани с вълците от рода Canis, а не с лисиците, на които приличат. Смята се, че етиопският вълк може да е потомък на Сив вълк .

Етиопският вълк се среща в афро-алпийските райони на Етиопия и Еритрея, на около 10 000 фута (3000 метра) над морското равнище. Остават само около дванадесет популации, общо около 450 възрастни. Етиопските вълци са склонни да живеят в открити блата, където растителността е по-малка от 0,25 метра.

Етиопският вълк е известен още като:

Симиен чакал
Абисински вълк
Симиен лисица
Етиопски чакал

Етиопски вълк Характеристики

Етиопските вълци са различни от други вълци по това, че имат по-дълга муцуна и по-малки зъби. Мъжките етиопски вълци са значително по-големи от женските, като мъжките тежат от 33 до 42 паунда (15 - 19 килограма), а женските от 24 до 31 паунда (11,2 - 14,15 килограма). Краката им са сравнително дълги. Цветът на тялото им е като цяло червеникавокафяв с бели долни части, крака и петна по лицето. Етиопските вълци храстовидни опашки са бели в основата и черни на върха.

Етиопско вълче население

От септември 2003 г. най-малко 38 етиопски вълци са умрели от бяс в планината Бейл. Други 20-25 са изчезнали и се предполагат, че са мъртви. В този район живеят 300 от тези застрашени вълци. Учените вярват, че на земята са останали по-малко от 450.

Възпроизвеждане на етиопски вълк

Женските етиопски вълци носят малките си за около 60 - 62 дни. Женската ражда котилото си в бърлога, която изкопава в земята под валун или в скалист процеп. Когато малките са родени, те са с въгленно сиво, нямат зъби и очите им са затворени. Когато малките са на възраст около 3 седмици, козината им започва да се заменя с нормално оцветяване за възрастни и малките започват да излизат от леговището. Продължителността на живота на етиопския вълк всъщност е неизвестна.

Етиопска диета с вълци

Етиопският вълк е месояден. Етиопският вълк преследва гризачи с размери, вариращи от зайци до гигантски мол плъх до този на обикновените тревни плъхове. Те също ядат яйца, гъски и млади копитни животни и от време на време ще чистят трупове. Етиопските вълци също хващат плячката си в плитки дупки.

миниатюрна смес от немска овчарка

Поведение на етиопския вълк

Когато се хранят с гризачи, етиопските вълци са склонни да ловуват сами, но те са териториални социални видове, които образуват глутници и защитават територии. Пакетът, който съдържа до 12 възрастни с изкривено съотношение на чифтосване от няколко мъже към всяка жена, патрулира и защитава територията. За повече информация за поведението на вълците като цяло вижте Поведение на вълка .

Заплахи за етиопския вълк

Непрекъснатата загуба на местообитание поради високото надморско земеделие представлява основната настояща заплаха за етиопския вълк. Шейсет процента от цялата земя над 3200 метра (10 000 фута) е превърната в земеделска земя и всички етиопски популации вълци под 3700 метра (12 000 фута) са особено уязвими към по-нататъшна загуба на местообитания. Загубата на местообитания се влошава от прекомерното изпасяване на високопланинските пасища от домашни животни и в някои райони местообитанието е застрашено от предложеното развитие на търговски овцеферми и пътища.

Етиопски статус на опазване на вълци

Етиопският вълк е класифициран като „застрашен“. През 1997 г. Специализираната група на IUCN Canid публикува План за действие за опазване на етиопския вълк, целящ да продължи напред в опазването на видовете в цялата страна.

Препоръките в плана за действие на етиопския вълк включват включването на допълнителни проучвания в Северна Етиопия с цел оценка на глобалния статус на вида. През 1998 и 1999 г. Етиопската програма за опазване на вълка (EWCP), предприятие WildCRU, подкрепено от Фондация Born Free (неправителствена организация, базирана в Обединеното кралство), проведе предварителни проучвания във всички подходящи афроалпийски местообитания в регион Амхара, северозападно от долината Рифт, водещи до увеличаване на приблизителната глобална популация на етиопски вълк от около 400 индивида на между 500 и 550 индивида.

Най-важните резултати бяха от административната зона Wollo, където присъствието на вълци не беше широко известно и беше потвърдено в редица райони на местообитанията по време на проучванията на EWCP, което доведе до около 80 вълка в района.