Източни низински горили

Източник на изображението

The Източна низинна горила (Gorilla beringei graueri) се среща само в тропическите гори на източния Заир, Африка.

Характеристики на източната низинна горила

Подобно на западните видове горили, източните низински горили ходят на четири крака, но използват кокалчетата на ръцете си вместо на дланите си.

Източните низински горили са по-здрави на вид от западните низински горили, имат по-дълги зъби, по-силна челюст и по-широко тяло.



Източните низински горили имат черни палта, които при мъжете, подобно на други горили, превръщат сребро отзад, докато животното узрее.

пълен размер питбул

Подобно на други горили, източната низинна горила има малки уши и широки ноздри. Възрастните мъже са високи 175 сантиметра (69 инча) и тежат 165 килограма (360 паунда). Мъжките гори от Източна низина са почти два пъти по-големи от женските.

Поведение на горилата в Източна низина

Източната низинна горила има добре развита социална структура и те живеят и пътуват в семейни групи. Всяка семейна група обикновено включва доминираща сребърна мъжка горила, три несвързани възрастни женски горили и четири или пет млади горили. Подчинени мъжки горили също могат да бъдат намерени в групите. Записани са и по-големи групи от 15 - 20 членове и дори до 30 членове.

Женските гори от Източна низина напускат рождените си групи, за да се присъединят към други групи или единични мъжки горили, когато достигнат полова зрялост на около 7 или 8 годишна възраст. Връзките между тези несвързани възрастни женски горили са разхлабени и само свързани женски горили (напр. Майка / дъщеря, сестри) ще се грижат една за друга.

австралийска овчарка хъски микс

Възпроизвеждане на горила от Източна низина

Мъжките източни низини горили узряват по-късно от женските източни низини горили и не се размножават до 15 до 20-годишна възраст. Около половината от всички мъжки горили напускат родилната си група в пубертета и пътуват сами или с други подчинени мъжки горили, докато не създадат своя собствена група. След като мъжки горила е създал група, той най-вероятно ще остане с тази група за цял живот, освен ако не бъде свален от друга мъжка горила. Борбите за достъп до женски горили сред доминиращи сребърни гърби и самотни мъже са интензивни и могат да доведат до смърт.

Възрастните женски горили раждат по едно бебе на всеки 4 години, въпреки че оцелялото бебе се произвежда само на всеки 6 до 8 години поради високата детска смъртност през първите 3 години от живота. Бебето горила се ражда с тегло 1,8 - 2 килограма (4 - 4,4 паунда) след гестационен период от 251 - 295 дни. Бебетата горили се носят от майките си и започват да ходят след 30 - 40 седмици. Бебетата от горила се кърмят за около 12 месеца. Бебето горила може да пълзи на възраст около 9 седмици и да ходи на възраст около 35 седмици. Детските горили обикновено остават с майка си от 3 до 4 години и узряват на около 11 до 12 години. Бебешките горили се отбиват на 2,5 до 3 годишна възраст.

Източен низинен горилен жизнен цикъл

Честотата и продължителността на сексуалната активност при горилите са ниски в сравнение с други големи маймуни. Само сребърната гърба или доминиращата мъжка горила има право да се чифтосва с възрастните женски горили в неговата група. Репродуктивният успех на мъжете зависи от поддържането на изключителни права върху възрастните жени, което се осигурява от мъжете, образуващи трайна връзка с всяка женска горила в социална група. Образуването на тези връзки пречи на възрастните женски горили да напуснат групата или да се чифтосват с други мъжки горили. Обикновено тихи животни, горилите са необичайно силни по време на копулация (чифтосване). Горилите живеят 30 - 40 години в дивата природа; 40 - 60 години в плен.

Диета на горилите от Източна низина

Източните низински горили се хранят предимно с листа и друга растителност, а не с плодове. Източните низински горили обикновено се хранят сутрин и следобед и почиват около обяд. Те правят гнезда на клони и листа през нощта и учените използват информация за гнезда и разпръскване, събрана от тези сайтове, за да изчислят броя на горилите в група и да определят диетата си.

Вокализация и разузнаване на горилите от Източна низина

Горилите от Източна низина могат да направят до 25 вокализации като рохтене, смях, шумове, лай и писъци, всеки със своето специфично значение.

Източните низини горили са най-умните от приматите. Те са научени да използват езика на жестовете, за да общуват с думи и дори са събирали думи, за да образуват прости изречения.

Природозащитен статус на източната низинна горила

През 1980 г. населението на източните низински горили възлиза на 3000 - 5000 индивида. Оттогава гражданската война в региона е довела до засилено бракониерство и натиск върху горилите и техните местообитания.

кученца от малтийски и пуделски микс