Ключови снимки на китове на Cuvier

КювиеКитът с клюн на Кювие ( Sus scrofa ), който е известен още като гъши клюн рядко се среща в океана. Почти всичко, което се знае за него, идва от закъсали или прибрани животни. Има приблизително двадесет вида клюнови китове и тъй като те правят дълги и дълбоки гмуркания, за повечето от тях се знае малко. Три или четири вида, включително Cuvier's и Baird's Beaked Whales са известни сравнително добре. Кювие има тенденцията най-често да се намотва. Смята се, че те могат да бъдат изключително чувствителни към звука, защото често масовите плажове се намират в шумни морета. През Средновековието се смяташе, че тези срамежливи същества са чудовища с глава на бухал и тяло на риба.

Името гъши клюн произлиза от формата на главата му, тъй като челото му се наклонява към къс клюн с лека усмивка, което му придава гъши профил. Мъжете имат два големи зъба с дължина приблизително 5 см (2 инча), които се използват за борба с други мъже над жени. Женските имат два малки зъба, които са заострени и остават вградени във венците. Долната челюст се простира отвъд горната челюст, както при всички клюнови китове, но Cuvier има две жлебове за гърло, които са V-образни.

Седем метра (23 фута) е максималната дължина за клюновите китове на Кувие, но средният възрастен е 5,5 метра (18 фута) и тежи 2500 килограма (2,7 тона). Новородените са на около 2,1 метра (10 фута) и тежат около 272 килограма (600 паунда). Той е малък за кит, но понякога се бърка със странно изглеждащ голям делфин.

Те се предлагат в няколко цвята, включително тъмно сиво, светлокафяво и ръждиво-кафяво, като долната страна е черна или тъмнокафява. Цветът изсветлява с остаряването на кита, а главите на много стари китове са напълно бели. Мъжките имат драскотини отстрани, направени от други китове. Гръбните перки могат да бъдат извити, ниски и широки или триъгълни и високи и метилите са закръглени по върховете. Плавниците са малки и кръгли на върха и се вписват в депресия отстрани на тялото.

Китовете на Кювие с клюн обичат да ядат калмари, но те ще ядат дълбоководни риби и, ако е необходимо, ракообразни. Те обикалят всички океани на света с изключение на полюсите, но са толкова рядко срещани, че броят им не е известен. Те са класифицирани като ДД или липсват данни в Червения списък на IUCN на застрашените видове. Те остават в дълбока вода от 1000 метра (3300 фута), избягвайки плитките крайбрежни зони. Ловуван е, но толкова малко са уловени, че не се счита за заплаха за населението. Известно е, че тигровите акули и акулите на бисквитките ги плячкат заради зъбните следи, забелязани на морски екземпляри. Акустичната им чувствителност изглежда е най-голямата заплаха, тъй като наводненията се намират във вода, която има активиран от човека сонар като Азорските острови, Карибите и Калифорнийския залив.

Изображение на клюнатия кит на Cuvier от Bardrock , лицензиран под GFDL

Клюнът на Кювие, китът с гъши клюн, китът с гъши клюн е включен като недостатъчен за данни (DD), недостатъчна информация за извършване на пряка или непряка оценка на риска от изчезване в Червения списък на застрашените видове на IUCN

Наименования за Cuvier
Младенец / бебе на Cuvier се нарича 'теле'. Женските се наричат ​​„крава“, а мъжете „бик“. Група Cuvier се нарича „gam, шушулка или стадо“.
Държави
Аржентина , Австралия , Барбадос , Бразилия , Канада , Чили , Китай , Коморски острови , Еквадор , Фолклендски острови (Малвински острови) , Франция , Индонезия , Ирландия , Италия , Япония , Мексико , Мароко , Намибия , Холандски Антили , Нова Зеландия , Панама , Португалия , Русия , Сейнт Винсент и Гренадини , Сейшелски острови , Южна Африка , Испания , Шри Ланка , Тайван , Великобритания , Съединени щати , Уругвай и Венецуела
Местообитания на китовете на Cuvier
Епипелагичен (0-200 м) и Морски океански
Някои факти за
Клюновият кит на Кювие



Тегло за възрастни : 2701 кг (5942,2 lbs)

Максимално дълголетие : 62 години



Бременност: 365 дни



Размер на котилото: 1

Източник: AnAge , лицензиран под DC

Още животни, започващи с C