Обикновена палмова цивета

Източник на изображението

The Обикновена палмова цивета (Paradoxurus hermaphroditus), известен също като „азиатска палмова цивета“ „Musang“ или „Toddy Cat“, е бозайник с размер на котка, който живее в тропическите гори на Югоизточна Азия. Обикновената палмова циветта се среща от Хималаите и южния Китай, до Филипините, Малайския полуостров и индонезийските острови.



Обикновената палмова цивета е силно адаптивно животно и може да живее в гъсти гори, селскостопански райони и дори заедно с хората.

Общи характеристики на палмовата цивета



Обикновената палмова цибета тежи около 3,2 килограма и има дължина на тялото 53 сантиметра (21 инча). Обикновената палма има дължина на опашката 48 сантиметра (19 инча). Дългото му, набито тяло е покрито с груба, рошава коса, която обикновено е в сивкав цвят.

Обикновената палмова цибета има черни петна по краката, ушите и муцуната. Той също така има три реда черни маркировки на основното си тяло.

Маркировките на лицето му наподобяват лицеви марки на миещи мечки. Опашката му няма пръстени, за разлика от подобни видове цибетни палми. Обикновената палмова цибета има остри нокти, които й позволяват да се катери по дърветата и да поставя улуци.

Обща диета с палмова цивета

Обикновената палмова цивета е нощно всеядно животно. Основният му източник на храна са плодове като чику (от дългогодишно вечнозелено дърво, произхождащо от тропиците на Новия свят), манго (тропически плод от дървото манго) и рамбутан (средно голямо тропическо дърво). Той също така харесва сок от палмови цветя, който, когато ферментира, се превръща в „сладък алкохол“.

Обикновената палмова цибета също обича любителите на кафе череши. Те ядат външните плодове и кафените зърна преминават през храносмилателния им тракт. An скъпо кафе наречен „kopi luwak“ се предполага, че се прави от тези кафе на зърна. Смята се, че Kopi luwak има аромат на вкус и се продава за повече от 100 долара за паунд.

Обикновените палмови цибети също ще ядат влечуги, яйца и насекоми.

Обикновено местообитание на палмова цивета

Обикновените палмови цибети живеят в тропически залесени местообитания, паркове и крайградски градини, където растат зрели овощни дървета и смокини и необезпокоявана растителност.

Размножаване на обикновена палмова цивета

Името на обикновените палмови цибети идва от факта, че както мъжките, така и женските имат ароматни жлези под опашката, които приличат на тестисите. Той може да пръска вреден секрет от тези жлези. Обикновената палмова цивета е единична, нощна и дървесна. Обикновените палмови цибети прекарват деня заспали в хралупа на дърво. Обикновените палмови цибети са териториални.

Обикновените палмови цибети се размножават през цялата година, въпреки че е записано, че котенцата се наблюдават най-често от октомври до декември. Котенцата се раждат в котило от 2 до 5 малки. Палмовите цибети стават полово зрели на 11 до 12 месеца. В плен обикновената палмова цибета може да живее до 22 години.

Малките се раждат в хралупи на дървета или в пукнатини на камъни. По време на кратки периоди на чифтосване и когато женските имат малки, цибетите заемат отлежаващи дървета заедно.

микс от златен кокер

Общо поведение на цивета от палма

Обикновените палмови цибети се хранят главно през нощта. Вероятността да срещнете хищници през деня може да е благоприятствала нощното поведение на храна. Периодът на активност, от около 18:00 вечерта до 4 сутринта, се влияе от дневната светлина. Палмовите цибети стават активни само след като се стъмни и се оттеглят в местата за почивка малко преди зазоряване.

Когато търсят храна в една и съща зона, цибетите многократно използват едни и същи дървета за почивка. Почиващите дървета с лози и дупки са предпочитани от цибетите и се използват няколко последователни дни.

Интересни факти за обикновената палмова цибета

В Шри Ланка палмовата цивета е известна като „Угудува“ от общността на говорещите синхала. В повечето части на острова цибетите се превръщат в заплаха за хората, поради факта, че те отрупват тавани и тавани на обикновени домакинства и след това издават силни звуци през нощта, нарушавайки съня на жителите на къщата (шумовете се дължат най-вече на техните движения и битки).

Природозащитен статус на палмова цивета

Обикновените палмови цибети са класифицирани като „Най-малкото притеснение“. Той е изобилен в естествения си ареал и не е застрашен.