Коледен бръмбар

Източник на изображението

The Коледен бръмбар принадлежи към семейство Scarabaeidae. Това е име, което обикновено се дава на австралийския бръмбар, род Anoplognathus. Те са известни като коледни бръмбари, защото ги има в изобилие в градските райони близо до Коледа. Коледните бръмбари са относително големи бръмбари, които растат до около 20 милиметра дължина и могат да присъстват в голям брой през летните месеци.

В Австралия има 35 вида коледни бръмбари, но повечето предпочитат влажните източни и югоизточни райони, особено близо до брега. Много от тях са лъскави или ярко оцветени и често са привлечени от светлини през нощта около Коледа. Те могат да бъдат зелени или черни, но повечето са златистокафяви.

жълт лабораторен микс ротвайлер

Възрастните коледни бръмбари се хранят с листата на евкалиптовите дървета и могат да причинят силно обезлистване, когато метеорологичните условия благоприятстват появата на голям брой.



Ларвите на коледните бръмбари живеят и се развиват в почвата, където ядат разлагащи се органични вещества или корени на растенията. Към края на зимата или в началото на пролетта ларвите се придвижват близо до повърхността на почвата, за да се какавидират. Възрастните се появяват няколко седмици по-късно, често след като дъждът омекоти почвата, което им позволява да изкопаят пътя си. След това възрастните летят до най-близкото хранително предприятие, за да се хранят и чифтосват.

червени сибирски хъски сини очи

Жизненият цикъл се простира в продължение на една или две години, в зависимост от вида. Яйцата се полагат в почвата или компоста през пролетта и началото на лятото. Женските могат да снасят между 20 и 40 яйца всяка.