Маймуни капуцини

РЕКЛАМА Източник на изображението

The Маймуни капуцини са групата на маймуните от Новия свят, класифицирани като род Cebus.

Ареалът на маймуните капуцини включва Централна Америка (Хондурас) и средна Южна Америка (средна Бразилия, източна Перу, Парагвай). Маймуните капуцини обикновено приличат на монасите от техния съименник.

златист ретривър с тъмен цвят





Тяхното тяло, ръце, крака и опашка са всички в тъмно (черно или кафяво), докато лицето, гърлото и гърдите са в бял цвят, а главата им е с черна шапка. Маймуните капуцини достигат дължина от 30 до 56 сантиметра (12 - 22 инча), с опашки, които са също толкова дълги, колкото тялото им. Маймуните капуцини тежат до 1,3 килограма (2 - 3 паунда), с мозък с маса 35 - 40 грама. Те се считат за най-интелигентните маймуни от Новия свят.

Подобно на повечето маймуни от Новия свят, маймуните капуцини са дневни и дървесни. С изключение на обедната дрямка, те прекарват целия си ден в търсене на храна. Нощем спят на дърветата, вклинени между клоните. Маймуните капуцини са неизискващи по отношение на местообитанието си и поради това могат да бъдат намерени в много различни области. Сред естествените врагове на капуцините са големи соколи, котки и змии.

Диетата на маймуната капуцин е по-разнообразна от другите маймуни от семейство Cebidae. Маймуните капуцини са всеядни, ядат не само плодове, ядки, семена и пъпки, но и насекоми, паяци, птичи яйца и малки гръбначни животни. Маймуните капуцини, живеещи близо до вода, също ще ядат раци и черупчести, като напукват черупките си с камъни.

Лесно разпознавани като маймуни за мелене на органи, маймуните капуцини понякога се отглеждат като екзотични домашни любимци. Понякога се използват и като служебни животни. Понякога плячкосват ниви и култури и се смятат за обезпокоителни от близките човешки популации. В някои региони те са станали редки поради унищожаването на местообитанието им.

Маймуните капуцини живеят заедно в групи от 6 до 40 членове. Тези групи се състоят от свързани жени и техните потомци, както и няколко мъже. Обикновено групите са доминирани от един мъж, който има основни права да се чифтосва с жените от групата. Взаимното поддържане, както и вокализацията, служат като комуникация и стабилизиране на груповата динамика. Маймуните капуцини са териториални животни, които ясно обозначават централна зона на своята територия с урина и я защитават срещу натрапници.

Женските раждат малки на всеки 2 години след бременност от 160 до 180 дни. Малките се придържат към гърдите на майките си, докато станат по-големи, когато се преместят в гърба ѝ. Възрастните мъжки капуцини рядко участват в грижите за малките. В рамките на 4 години за женските и 8 години за мъжките младите стават напълно зрели. В плен индивидите са достигнали възраст от 45 години, въпреки че продължителността на живота в природата е само 15 до 25 години.

По време на сезона на комарите маймуните капуцини смачкват милипеди и търкат останките по гърба си. Това действа като естествен репелент срещу насекоми.

Род: Cebus - Златокоремна маймуна капуцин

The Златокоремната маймуна капуцин (Cebus xanthosternos), е един от няколкото вида маймуни от Новия свят. Златокоремните маймуни капуцини имат характерни жълти до златисто червени гърди, корем и горната част на ръцете. Лицето им е светлокафяво, а шапката, за която капуцините са кръстени за първи път, е тъмнокафява / черна или светлокафява. Лента къса коса около горната част на лицето с петнисто оцветяване контрастира с по-тъмните околни области. Крайниците и опашката им също са тъмно оцветени.

как изглеждат кученцата питбул

Златокоремните маймуни капуцини са ограничени до атлантическата гора в южна Бахия, Бразилия, поради високата степен на намеса от страна на човека. Оцеляват само 300 индивида. Природозащитен статус - критично застрашен.

Род: Cebus - снопчеста маймуна капуцин

The Тафтинг маймуна капуцин (Cebus apella), известен също като кафяв капуцин или капуцин с черно капаче е примат от Новия свят от Южна Америка. Той е един от най-разпространените видове примати в неотропите. Тафтинговите капуцини са всеядни животни, предимно се хранят с плодове и безгръбначни, въпреки че понякога се хранят с малки гръбначни ( гущери и птици) и други растителни части.

къси червени питбули от носа

Подобно на други капуцини, това са социални животни, образуващи групи от 8 до 15 индивида и се водят от алфа или доминиращ мъж. Тафтинговият капуцин е изграден по-мощно от останалите капуцини, с по-груба козина и къса, дебела опашка. Природозащитен статус - най-малко притеснение.

Род: Cebus - Белочела маймуна капуцин

The Белочела маймуна капуцин (Cebus albifrons), е примат от Новия свят, ендемичен за шест различни страни в Южна Америка: Боливия, Бразилия, Колумбия, Венецуела, Еквадор и Перу. Видът също е разделен на няколко различни подвида. Подобно на всяка друга маймуна капуцин, тя също е всеядно животно, хранещо се предимно с плодове, въпреки че може да яде и безгръбначни и други растителни части. Това е полигамно животно и живее на доста големи групи (15 до 35 индивида), раждайки едно дете на интервал от 2 години. Природозащитен статус - най-малко притеснение.

Род: Cebus - Белоглава маймуна капуцин

(на снимката в горната част на страницата)

The Белоглава маймуна капуцин (Cebus capucinus), известен също като Капуцин с бяло лице или Капуцин с бело гърло, е малка маймуна от Новия свят от семейство Cebidae. Родени в горите на Южна и Централна Америка, белогърбите капуцини са важни за екологията на тропическите гори поради ролята си в разпространението на семена и цветен прашец. Подобно на други маймуни от рода Cebus, бялоглавите капуцини са кръстени по реда на братята капуцини: кравите, носени от тези монаси, много наподобяват оцветяването на главата на маймуните.

Белоглавите капуцини имат предимно черна козина, с бяла до жълтеникава козина около голото, розово лице и по раменете; и, разбира се, бели гърла. Отличителна е V-образна зона от черна козина на короната на главата. Върхът на опашката често се държи навит, което дава на бялоглавите капуцини прякора „ринг опашка“. Възрастните могат да достигнат дължина от 435 милиметра и тегло от 3,9 килограма. Опашката им е неподвластна. Природозащитен статус - най-малко притеснение.

Други маймуни капуцини

The Черна маймуна капуцин (Cebus nigritus), е маймуна капуцин от Южна Америка. Среща се в Бразилия и Аржентина. Здравият тупиран капуцин (Cebus nigritus robustus), е подвид на ендемичния за Бразилия черен капуцин. Природозащитен статус - Уязвим.

The Черно-райета маймуна капуцин (Cebus libidinosus), е маймуна капуцин от Новия свят от Южна Америка. Среща се в Бразилия, Аржентина и Парагвай.

The Руса маймуна капуцин (Cebus queirozi) е заявен нов вид маймуна капуцин, открит в началото на 2006 г. от изследователи по зоология от Федералния университет в Пернамбуко, близо до Ресифи, североизточна Бразилия. Понтес каза, че „щом видях маймуната със златисто-жълтата коса и бялата диадема на главата, разбрах, че това е нов вид“.

микс от питбул микс

The Каапури маймуна капуцин (Cebus kaapori) е маймуна капуцин, ендемична за Бразилия. Този вид се среща в бразилските щати Пара и Маранхао. По-рано считан за подвид на Weeper Capuchin (Cebus olivaceus), наскоро той беше издигнат до видов статус. Природозащитен статус - Уязвим.

The Едроглава маймуна капуцин (Cebus apella macrocephalus), е подвид на свити капуцини от Южна Америка. Среща се в Бразилия, Колумбия, Еквадор и Перу. Природозащитен статус - най-малко притеснение.

The Weeper Capuchin Monkey (Cebus olivaceus), е маймуна капуцин от Новия свят от Южна Америка. Среща се в Бразилия, Гвиана, Френска Гвиана, Суринам и Венецуела. Природозащитен статус - най-малко притеснение.