Британски диви котки

РЕКЛАМА Източник на изображението

The Дива котка (Felis silvestris) е единственият див член на семейството на котките във Великобритания и прилича много на домашната котешка котка. Сега ограничени до шотландските планини, дивите котки изчезват от Южна Англия през 16 век, като последната, регистрирана в Северна Англия, е отстреляна през 1849 година.

Законът за дивата природа и селските райони дава строга правна защита на дивите котки и техните бърлоги. Дивите котки лесно се бъркат с „диви“ котки, които са домашни котки, живеещи диво и от които днес във Великобритания има около 900 000.

Предпочита се, че популацията на дивите котки преди размножаването е не повече от 2000. Някои оценки са дори по-ниски и изчезването се счита за вероятно.



Описание на дивата котка

Дивите котки са с дължина между 45 и 80 сантиметра (18 - 32 инча) и тегло между 3 и 8 килограма (6 - 17,6 паунда). Височината на раменете е средно около 35 сантиметра (14 инча), а дължината на опашката е около 30 сантиметра (12 инча).

питбул боксьор микс кучета

Козината на дивата котка е сива / кафява на цвят с кремообразна долна част и тъмни ивици. Африканският подвид има тенденция да бъде малко по-малък и с по-светъл кафяв цвят.

Както бе споменато по-горе, дивата котка много прилича на домашната козина, но дивата котка е по-райета и има по-гъста, тъпа опашка, маркирана с дебели черни пръстени.

Местообитания на диви котки

В родната си среда дивата котка е приспособима към различни видове местообитания като савана, открита гора и степ. Те също обитават тресавища с пасища, храсти и гори в Шотландия, северно от Единбург и Глазгоу, но не и на островите. През зимата лошото време ги прогонва в по-защитени гористи долини

териер чихуахуа микс личност

Дивите котки правят бърлоги в лисича земя, под стволовете на дървета, в кухите дървета, в скат или в пусто гнездо на мишеловци.

Диета на диви котки

Дивата котка е задължителен хищник, както всички котки и консумира почти всяка част от всяко убийство, което направи; козината, осигуряваща груби фуражи, костите калций и месото всичко останало, всъщност те рядко трябва да пият, защото месото има толкова високо съдържание на вода. Wildcat често носи паразитни червеи в червата си и ще яде дълги власинки, за да помогне за изчистването на системата си и вероятно също така за получаване на някои необходими киселини, които не присъстват в месото.

Дивата котка е ловец на дребни бозайници, птици, зайци, зайци и дивеч и други същества с подобен размер. Те понякога почистват и кешират плячката, за да се върнат към нея по-късно.

Поведение на дивата котка

Дивата котка е изключително плаха. Избягва да се приближава до човешки селища. Дивата котка живее самотно и държи територия от около 3 километра на квадрат. Мъжете припокриват диапазони с жени, но жените няма да припокриват диапазони с други жени.

доберман от черна и ръжда



Дивите котки са предимно крепускулярни (активни по време на зазоряване и здрач). Както е в случая с всички по-малки котки, дивите котки не могат да реват, но те използват различни други звуци за комуникация, включително ръмжене, мяукане, мъркане и съскане.

Размножаване на дива котка

Дивите котки се чифтосват през февруари и март и произвеждат 1 котило от 3 - 5 котенца след гестационен период от 63 - 68 дни. Котенцата се раждат с коса, но са слепи и глухи. Очите им се отварят след 9 дни и те излизат от бърлогата на възраст 4 - 5 седмици. Те придружават майка си на ловни излети след 10 - 12 седмици. Второ котило от време на време се случва през август. Дивите котки имат среден живот 12 години.

Статус на опазване на дивата котка

Дивата котка е претърпяла значителен спад в популацията и сега се смята, че е изложена на сериозен риск от изчезване във Великобритания. Сега шотландската дива котка е критично застрашен вид. The Mammals Trust UK твърди, че видовете казват, че преустройството на настоящите мерки за защита и опазване на популацията може да ги спаси от изчезване. Те обвиняват намаляването на дивата котка за навлизането на гени от домашни котки в популацията, която е оставила само няколкостотин чисти животни в дивата природа.