Британска водна полевка

РЕКЛАМА Източник на изображението

The Европейска водна полевка (Arvicola amphibius) е полуводен бозайник, който прилича на плъх. Всъщност водната полевка често се нарича неофициално „воден плъх“. Водните полевки имат по-закръглени носове от плъхове, тъмнокафява козина, пълнички лица и къси размити уши и за разлика от плъховете опашките, лапите и ушите им са покрити с косми. В дивата природа те оцеляват средно 5 месеца, повечето не преживяват втора зима. В плен те оцеляват максимум 5 години.



Водните полевки достигат 5 - 9 инча дължина (120 - 235 милиметра) плюс опашка от 55% - 70% от това. Водните полевки за възрастни тежат от 6 - 12 унции (160 - 350 грама), непълнолетните тежат по-малко, но трябва да достигнат около 5 - 6 унции (140 - 170 грама), за да могат да оцелеят през първата си зима. Водната полевка се среща в голяма част от Великобритания, Северна и Централна Европа и в части от Русия. Във Великобритания водните полевки живеят в дупки, изкопани от бреговете на спокойни реки, канавки, езера и потоци.



Водните полевки също живеят в тръстикови лехи, където ще тъкат гнезда с форма на топка, ако няма подходящи банки, в които да се ровят. В Европа и Русия водните полевки могат да се впуснат в гори, полета и градини. Водните полевки живеят под снега през зимата.

Водните полевки ядат предимно трева и растения близо до водата. Понякога те ще консумират и плодове, луковици, клонки, пъпки и корени. В Европа, когато има достатъчно храна, за да издържат дълго време водни полевки, могат да се появят ‘язви’ на водни полевки. Водните полевки ядат жадно, унищожавайки цели тревни полета и оставяйки полетата пълни с дупки, по време на тези язви.

Периодът им на чифтосване продължава от март до късна есен. Периодът на бременност на женските полевки продължава около 21 дни. Могат да се родят до 8 бебешки полевки, всяка с тегло около една пета от унция. Младите полевки отварят очи три дни след раждането си. Към момента на отбиването те са наполовина по-малки от напълно отгледана водна полевка.

Популацията на водна полевка в Обединеното кралство е спаднала от очакваното ниво от около 8 милиона преди 1960 г. на 2,3 милиона през 1990 г. и до 354 000 през 1998 г. Това представлява 90-95% загуба. Водната полевка все още намалява драстично, най-новата оценка за 2004 г. е около 220 000. Този спад се дължи главно на американската норка, агресивен хищник на полевката, заедно с несимпатичното земеделие и управлението на водни потоци, които унищожават части от местообитанието на водните полевки.

Следователно водната полевка е най-бързо намаляващият бозайник в Обединеното кралство и се полагат усилия за защита на водната полевка и местообитанието й от по-нататъшно унищожаване. Въпреки че голяма част от официалния фокус върху опазването на водни полевки в Обединеното кралство е върху големи площи от тръстиково корито, които поддържат гъсти, но локализирани и изолирани популации, най-големите области, поддържащи здрави популации от водни полевки, са големи агломерации като Бирмингам и Лондон и някои планински райони където американските норки са оскъдни. В цяла Великобритания тръстовете за диви животни предприемат много практически проекти за опазване и възстановяване на популациите от водни полевки.

Водните полевки наскоро се завърнаха в природния резерват Lindow Common в Чешър, Великобритания, след дълги години отсъствие. Резервните стопани приписват това на управление на опазването, което включва изтъняване на горите.

как изглежда микс от лабораторен питбул

Съществуват също така индикации, че водната полевка се увеличава на брой в районите на Обединеното кралство, където европейската видра се е завърнала. Видрата предхожда американската норка.