Делфини

Източник на изображението

The Делфин е най-често срещаният и добре познат вид делфини. Обитава топли и умерени морета по целия свят и може да се намери във всички, освен в Северния Ледовит и Антарктически океан. Делфините предпочитат плитки, брегови води и често се срещат край бреговете на Хавай и Флорида.

Роднините на делфина на бутилката включват тихоокеанския белостранен делфин (Lagenorhynchus Obliquidens), отличаващ се със стесняваща се глава, сиво-бял корем и висока гръбна перка, Делфинът на Risso’s (Grampus Griseus), който се идентифицира по големия си размер и тъпата си глава без клюн и Делфинът с бял клюн (Lagenorhynchus Alborostris), голям акробатичен плувец с корава опашка.

Характеристики на делфин





Делфините на бутилки имат обтекани тела с форма на торпеда, което им позволява бързо да се плъзгат през океана. Бутинозните делфини варират в цвят от кремав до въглен или почти черен. Обикновено гърбовете им са по-тъмни, а коремите им по-светли. Удължените горни и долни челюсти дават на животните името си Bottlenose.

Истинският нос обаче е дупката на върха на главата и носната преграда се вижда, когато дупката е отворена. Лицето им показва характерна „усмивка“. Делфините нарастват с дължина 2 - 4 метра (6 - 13 фута) и тежат около 500 килограма. Мъжките бутилки са малко по-дълги и значително по-тежки от женските средно.

Делфините на бутилките имат отличителни кожни маркировки, които им помагат да се маскират от потенциални хищници. Техните опашки имат две хоризонтални гребла, наречени „метила“, които не съдържат кости или мускули, които им помагат да захранват водата.

микс ши -тцу малтийски йорки

Поведение на делфин

Този изключително интелигентен воден бозайник винаги е бил изобразяван като един от най-добрите приятели на океана. Най-големият от клюновите делфини, той е кръстен на късия си корав клюн, който прилича на горната част или гърлото на бутилка.

Делфините, живеещи в бутилки, живеят в социални групи, наречени „училища“ или „шушулки“, съдържащи до 12 индивида. Това са дългосрочни социални единици. Обикновено група жени и техните малки живеят заедно в шушулка, а младите в смесена шушулка. Няколко от тези шушулки могат да се обединят, за да образуват по-големи групи от сто или повече делфини. Мъжките живеят предимно сами или на групи от 2 - 3 и се присъединяват към шушулките за кратки периоди от време.

Делфинът е широко известен със своя приятелски характер и любопитство към хората, потопени във или близо до вода. Не е необичайно водолаз да бъде разследван от група от тях и те често са доста възприемчиви да бъдат леко потупани или погладени. Понякога делфините са спасявали ранени водолази, като ги издигат на повърхността, поведение, което те показват и към пострадали членове на собствения си вид.

Делфините обаче са хищници и те също показват агресивно поведение. Това включва битки сред мъжете за ранг и достъп до жени, както и агресия към акули и други по-малки видове делфини. По време на брачния сезон мъжките делфини се състезават много енергично помежду си, като показват жилавост и размери с поредица от действия, като напъни с глава.

Често виждан да се вози на носовата вълна на лодка и да „пробива“ (прави шкембета), Делфинът може да изскочи на няколко метра от водата. Те извършват тези високи скокове и салта, за да дишат, а също и да комуникират помежду си.

Делфините спят около осем часа на ден, плуват със скорост от 12 мили в час и се гмуркат до 20 минути на дълбочина от 300 метра (1000 фута).

Делфинова диета

Диетата им се състои главно от малки риби, понякога също калмари, раци, октопод и други подобни животни. Делфините се хранят с около 8 - 15 килограма храна на ден.

Делфините имат 18 - 27 двойки малки конични зъби в двете челюсти. Зъбите им подобни на колчета служат за хващане, но не и за дъвчене на храна.

Когато е намерена рибна риба, животните работят в екип, за да държат рибата близо една до друга и да увеличат реколтата. Делфините също търсят сами риби, често обитаващи дъното видове. Понякога те ще използват „биене на риба“, при което рибата се зашеметява (а понякога и се изхвърля от водата) с метил, за да улесни улова и яденето на рибата.

Алкохолни делфинови сетива и комуникация

Делфините общуват помежду си, като използват езика на тялото и характерни свирки, щракания и звуци, произведени от шест въздушни торбички близо до дупката им (липсват гласови струни). Всяко животно има характерна модулирана с честота теснолентова вокализация на сигнатура (свирка за подпис), която е уникално идентифицираща. Други комуникации използват около 30 други различими звука.

Размножаване на делфини с бутилка

Основният размножителен сезон на делфина-бутилка е между март и април.

Ухажване - Ухажването на мъжкото поведение включва прилепване към женската, позиране пред женската, поглаждане, триене, намушкване, лигавица, пляскане на челюстите и викане. Копулацията се предшества от продължителна любовна игра; след това двете животни се подреждат корем до корем, пенисът се простира от цепката си и се вкарва във влагалището. Актът трае само 10 - 30 секунди, но се повтаря многократно, като между тях има няколко минути почивка.

Гестация и раждане - Периодът на бременност на женския делфин е 12 месеца. Телетата се раждат през лятото в европейските води и между февруари и май във Флорида. Малките се раждат в плитки води, понякога подпомагани от „акушерка“ (която може да е от мъжки пол). Новото единично теле е с дължина около 1 метър (3 фута) при раждането.

За да ускори процеса на кърмене, майката може да изхвърля мляко от млечните си жлези. Има два процепа, по един от двете страни на гениталния процеп, всеки от които има по едно зърно. Телето се кърми от 12 до 18 месеца.

Младите живеят в тясно сътрудничество с майка си до 6 години. Мъжките не участват в отглеждането на потомството си. Женските стават полово зрели на възраст 5 - 12 години, мъжете малко по-късно, на възраст 10 - 12 години.

Делфин от естествени хищници

Видовете големи акули като тигровата акула, тъмната акула и биковата акула плячкосват делфина. Делфинът обаче далеч не е безпомощен срещу своите хищници и е известно, че отвръща на удара, като атакува нападателя си. Orca също може да го плячка, но това изглежда много, много рядко.

Опазване на делфини в бутилка

Въпреки че все още обикновено са в изобилие, бутилките делфини на практика са унищожени на някои места. Те са ловувани за месо и други продукти в някои части на света

В Тихия океан те често се давят в мрежи за риба тон, въпреки че сега се използват по-широко нови, подходящи за делфини мрежи. Съществуват и опасения относно създадените от човека морски шумове, като корабния сонар. Тези шумове разстройват китовете и делфините и засягат способността им да се хранят, да се ориентират и да общуват. Доказателствата сочат, че военните системи за откриване на подводници, произвеждащи нискочестотен активен сонар, заливат океаните с шум и застрашават оцеляването на китовете и делфините, като унищожават слуха им и предизвикват кръвоизлив в ушите и белите им дробове.

Делфини и хора

Делфините (както и другите делфини) често се обучават да изпълняват представления за делфини. Някои активисти за хуманно отношение към животните твърдят, че делфините там не са адекватно предизвикани и че басейните са твърде малки; други твърдят, че за делфините се грижат добре и им е приятно да живеят и работят с хората.

Осем бутилки делфини, измити от аквариумния си басейн по време на опустошителната стачка през август 2005 г. на урагана Катрина, по-късно бяха намерени живи от спасителните сили, сгушени в крайбрежните води близо до бившия им дом в Гълфпорт, Мисисипи, САЩ

Прякото взаимодействие с делфините се използва при терапията на деца с тежки увреждания.

Повече информация за делфините с бутилки

Някои от най-големите делфини в света живеят в океаните около Великобритания. Обикновено те се различават значително по размер, но делфините в Обединеното кралство обикновено са с около метър по-дълги от тези, живеещи край Флорида в САЩ. Има два вида делфини - тези, които живеят на брега, обикновено са по-малки и по-слаби и тези, които живеят в морето, които са по-големи и по-дебели.

Делфините в по-топлите, по-плитки води имат по-малко тяло от техните братовчеди в по-хладни пелагични води.



Например, проучване на животни в Морей Фърт в Шотландия, най-северното население в света, отчита средна дължина за възрастни от малко под 4 метра (13 фута). Това се сравнява със средно 2,5 метра (8 фута) сред населението на Флорида. Тези в по-студените води също имат по-мазен състав и кръв, по-подходящи за дълбоко гмуркане. Делфините в бутилките са лесно разпознаваеми по тъмната и извита назад гръбна перка върху сивите им тела.

На всеки 5 - 8 минути делфинът, както всички останали делфини, трябва да се издигне на повърхността, за да диша през дупката си, въпреки че обикновено диша по-често - до няколко пъти в минута.

Делфините в бутилки живеят в социални групи, наречени „училища“ или „шушулки“, съдържащи до 12 индивида. Това са дългосрочни социални единици. Обикновено група жени и техните малки живеят заедно в шушулка, а младите в смесена шушулка. Няколко от тези шушулки могат да се обединят, за да образуват по-големи групи от сто или повече делфини. Мъжките бутилки делфини живеят предимно сами или на групи от 2 - 3 и се присъединяват към шушулките за кратки периоди от време.

Делфините на бутилки имат между 40 и 52 зъба в горната си челюст и 36 - 48 зъба в долната си челюст. Диетата им се състои предимно от малки риби, от време на време калмари, раци, октопод и други подобни животни. Делфините се хранят с около 8 - 15 килограма храна на ден.

Периодът на бременност на женския делфин е 12 месеца. Телетата се раждат през лятото в европейските води и между февруари и май във Флорида. Те се раждат в плитки води, понякога подпомагани от „акушерка“ (което може да е мъжки делфин). Новото единично теле е с дължина около 1 метър (3 фута) при раждането.

Въпреки че все още обикновено са в изобилие, бутилките делфини на практика са унищожени на някои места. Делфините се преследват за месо и други продукти в някои части на света.

В Тихия океан делфините често се давят в мрежи за риба тон, въпреки че сега се използват по-широко нови „подходящи за делфините“ мрежи. Съществуват и опасения относно създадените от човека морски шумове, като корабния сонар. Тези шумове разстройват китовете и делфините и засягат способността им да се хранят, да се ориентират и да общуват. Доказателствата сочат, че военните системи за откриване на подводници, произвеждащи нискочестотен активен сонар, заливат океаните с шум и застрашават оцеляването на китовете и делфините, като унищожават слуха им и предизвикват кръвоизлив в ушите и белите им дробове.