Синият кит

РЕКЛАМА

The Синият кит (Balaenoptera musculus) нараства до 33 метра (110 фута) на дължина и тежи 200 тона или повече на тегло. Смята се, че Синият кит е най-голямото животно, което някога е живяло. Последното наблюдение на сините китове беше в канала на Сан Салвадор, край Пуерто Егас, Остров Сантяго . Дълго и тънко, тялото на Сините китове може да бъде с различни нюанси на синкаво-сиво.



Синият кит има дълго стесняващо се тяло, което изглежда опънато в сравнение със строежа на другите китове. Главата им е плоска и U-образна и има изпъкнал хребет, минаващ от дупката до горната част на горната устна. Предната част на устата им е дебела с балинови плочи, около 300 плочи (всяка с дължина около един метър) висят от горната челюст, вървейки 0,5 метра (1,6 фута) обратно в устата.



Между 60 и 90 бразди (наречени вентрални гънки) преминават по гърлото успоредно на тялото. Тези плочи помагат за евакуирането на водата от устата след изпадане. Гръбната перка е малка, видима е само за кратко по време на гмуркането. Разположен около три четвърти от пътя по дължината на тялото, той се различава по форма от един индивид до друг. Когато изплува на повърхността, за да диша, Синият кит повдига рамото и дупката от водата в по-голяма степен от другите големи китове като Краен кит или Сей кит.

Някои сини китове в северната част на Атлантическия океан и северната част на Тихия океан вдигат опашката си при гмуркане. При дишане китът издава грандиозен вертикален удар с една колона (до 12 метра (40 фута), обикновено 9 метра (30 фута)), който може да се види от голямо разстояние в спокоен ден. Капацитетът на белите дробове е 5000 литра. Сините китове имат двойни дупки, защитени от голям предпазител.

Плавниците на Сините китове са дълги от три до четири метра (10 до 13 фута). Горните им страни са сиви с тънка бяла граница. Долните им страни са бели. Главата и опашката им обикновено са равномерно сиви. Горните части на сините китове, а понякога и плавниците, обикновено са пъстри.

Езикът на сините китове тежи около 3 тона и когато е напълно разширен, устата му е достатъчно голяма, за да побере до 100 тона храна и вода. Въпреки размера на устата си, размерите на гърлото му са такива, че Синият кит не може да погълне предмет, по-широк от плажна топка. Сърцето му тежи 600 килограма и е най-голямото от всички животни.

Синият кит винаги се храни в районите с най-висока концентрация на крил, като понякога изяжда до 3 600 килограма крил за един ден. Това означава, че те обикновено се хранят на дълбочина над 100 метра (330 фута) през деня и само на повърхността се хранят през нощта. Времето за гмуркане обикновено е 10 минути при хранене, въпреки че гмурканията до 20 минути са често срещани. Най-дългото записано гмуркане е 36 минути.

Чифтосването започва в края на есента и продължава до края на зимата. Малко се знае за поведението на чифтосване или за размножаване. Женските сини китове обикновено раждат веднъж на всеки две до три години в началото на зимата след a период на бременност от десет до дванадесет месеца . Телето на Синия кит тежи около 3 тона и е около 7 метра (23 фута) дължина.

През първите 7 месеца от живота си теле от син кит пие приблизително 400 литра мляко всеки ден. Телетата на Синия кит бързо напълняват, достигайки 90 килограма на всеки 24 часа. Дори при раждането те тежат до 2700 килограма - същото като напълно израснали хипопотам .

Сините китове могат да достигнат скорост от 50 km / h (30 мили в час) при кратки изблици, обикновено при взаимодействие с други китове, но 20 km / h (12 mph) е по-типична скорост на пътуване. При хранене те се забавят до 5 km / h (3 mph).

питбул кучета със син нос

Както и при другите китове на балените, диетата на Синия кит се състои главно от малки ракообразни, известни като крил, както и от малки риби и калмари.

Сините китове най-често живеят сами или с друг индивид. Не е известно дали тези, които пътуват по двойки, остават заедно за дълги периоди или формират по-свободни връзки. На места, където има висока концентрация на храна, са наблюдавани 50 сини кита, разпръснати на малка площ. Въпреки това, те не образуват големите сплотени групи, наблюдавани при други видове baleen.

Сините китове са били в изобилие в почти всички океани до началото на ХХ век. В продължение на повече от 40 години те са били ловувани почти до изчезване от китоловци, докато не бъдат защитени от международната общност през 1966 г. Доклад от 2002 г. изчислява, че в световен мащаб има 5000 до 12 000 сини китове, разположени в поне пет групи.

Състоянието на опазване на сините китове е класифицирано като застрашено.