Австралийски суифтлет

Източник на изображението

Австралийският суифтлет (Aerodramus terraereginae) е малка птица, ендемична за Куинсланд, Австралия, особено в тропическите североизточни региони.



Има два подвида на Swiftlet: Chillagoe Swiftlet (A. t. Chillagoensis) и A. t. terraereginae, които понякога се разглеждат като два отделни вида.

Подобно на други Aerodramus Swiftlets, този вид често се поставя в рода: Collocalia.



Използвайте информацията по-долу, за да научите повече за характеристиките, местообитанието, диетата, поведението и размножаването на австралийския суифтлет.

Характеристики на австралийския суифтлет

Австралийският Swiftlet е с дължина 11 - 12 сантиметра, тежи 10,5 - 12,5 грама и има размах на крилата около 11 сантиметра.



Австралийските суифтлети обикновено са еднородни сиви, като някои имат тъмнокафяви горни части, бледосиви / кафяви долни части, понякога изглеждащи почти бели на слънце, и бледи подутини. Те имат раздвоена опашка и тесни крила за бърз полет. Клюнът им е малък и те имат широка зяпа, заобиколена от четина, пригодена за улавяне на насекоми в полет.

боксьор микс с питбул

Суифтлетите имат къси крака, които предотвратяват кацането на птиците, но им позволява да се придържат към вертикални повърхности. Те имат по четири пръста на всеки крак. Суифтлетите имат малки гръдни мускули и много дълги първични летящи пера, пригодени за тяхната основна летателна техника, която е плъзгане.

Местообитание на австралийския суифтлет

Австралийският суифтлет може да бъде намерен около тропическите крайбрежни зони и офшорните острови, срещащи се на 1000 метра над морското равнище, но по-често под 500 метра. Склонно е да се храни с ята над ръба на тропическите гори, плажове и проломи, а понякога и пасища и савани.

Австралийска суифт диета



Австралийският суифтлет е насекомоядно и полетно хранилище, което преследва насекоми и плаващи паяци. Обикновено се храни през деня и в рамките на 30 километра от размножителната колония, като се връща в пещерите през нощта, за да отседне.

Австралийско поведение на Swiftlet

Австралийският суифлет има висок разговор, когато е в полет. По време на размножителния сезон може да се чуе метален клик.



Австралийските суифлети имат способността да използват проста, но ефективна форма на ехолокация, за да се придвижват в пълен мрак през пропастите и шахтите на пещерите, където нощуват през нощта и се размножават по време на размножителния сезон.

Тези птици също издават поредица от ниски щракания, последвани от повикване, когато се приближават до гнездата, вероятно за да предупредят близките птици да се махнат.

Възпроизвеждане на австралийски суифтлет

Размножителният сезон на австралийския суифтлет се случва от октомври до март. Тези малки крайбрежни птици гнездят в колонии, които съдържат стотици индивиди в крайбрежните пещери или около камъни и скали.

Австралийските суифтлети са моногамни, което означава, че се сдвояват за цял живот. Мъжките извършват въздушни дисплеи, за да привлекат женски и чифтосването се случва в гнездото. Гнездата обикновено се изграждат в пещерите и са прикрепени към стените или таваните на пещерата и могат да бъдат на разстояние до 20 метра от земята. Гнездата обикновено са с форма на кошница и полупрозрачни и са направени от треви, клонки, игли от казуарина и пера, смесени заедно със слюнката на птицата.

Женската снася два съединителя, всеки от които съдържа по едно тъпо, бяло яйце. Първото яйце се инкубира от двамата родители за около 26 - 27 дни. Второто яйце също се инкубира и се подпомага от топлината на първото излюпено пиле.

Родителите напускат гнездото за период от 30 минути, за да ловят храна за себе си и пилетата. Младите пъпки около 51 дни след излюпването.


Запазено състояние на австралийския суифтлет

Няма данни за природозащитния статус на австралийския суифтлет.