Австралийски пеликан

Източник на изображението

Австралия има разнообразие от птичи живот и една от най-очарователните птици е голямата водна птица, австралийският пеликан (Pelecanus conspicillatus).



Австралийският пеликан се среща в Австралия и Нова Гвинея в много вътрешни и крайбрежни води, но има тенденция да избягва много сухите пустинни региони, разположени главно в центъра на континента.

Тези пеликани се срещат и в Индонезия, а понякога и в Нова Зеландия и някои тихоокеански острови близо до Австралия. Австралийският пеликан е най-големият от 8-те вида пеликани, открити в цял свят.



Използвайте информацията по-долу, за да научите повече за характеристиките, местообитанието, диетата, поведението и размножаването на австралийския пеликан.

Характеристики на австралийския пеликан

Австралийските пеликани са големи брегови птици, които са с дължина 1,6 - 1,9 метра (5,3 - 6,2 фута) и тежат 4 - 6,8 килограма, а някои по-големи птици тежат до 8,2 килограма.



Австралийските пеликани имат много голям размах на крилата от 2,5 - 3,4 метра (8,2 - 11,2 фута). Женските са малко по-малки от мъжките. Оперението им е бяло, а перата на основните им крила са черни и имат черни петна по опашките си.

Лицето на австралийския пеликан е бяло, а на задната част на главата и частично надолу по врата им има сива ивица. Очите са кафяви и жълти. Краката и ходилата им са синьо-сиви на цвят и имат 4 пръстеновидни пръста.

Австралийските пеликани имат огромни банкноти с бледорозов цвят. Огромната им сметка е най-голямата от всички птици в света и е с дължина 49 сантиметра (19,5 инча) и може да побере 9 - 13 литра вода. Сметката има малка кука на върха и са назъбени отвътре, за да придържат хлъзгавите риби. Сметката е деликатно изградена. Долната челюст се състои от 2 тънки и слаби съчленени кости, от които виси торбичката.



Може да е трудно да си представим такава птица толкова голяма, колкото летенето на пеликана, но тя може лесно да лети, тъй като има изключително лек скелет, който тежи само 10% от общото си тегло. Австралийските пеликани са много жизнени птици и не потъват под водата, но пеликаните нямат много хидроизолационно масло върху перата и следователно могат да станат мокри и студени.

Местообитание на австралийски пеликан

Австралийските пеликани предпочитат големи открити водни източници като сладководни и солени езера, реки, блата, лагуни, брегови линии и други влажни биоми, които нямат твърде много водна растителност.

Водата е най-важното местообитание за пеликаните и може да бъде в редица различни околности като пасища, гори, естурални кални дъждове, стига да има изобилие от риба.

малтийски микс кученца пудел

Австралийска диета с пеликан



Основната диета на австралийските пеликани е рибата. Те обаче са били известни и с това, че ядат малки костенурки, половци, скариди и други ракообразни. Пеликаните пият, като отворят сметката си за събиране на дъждовна вода.

Австралийско поведение на пеликан

Австралийските пеликани живеят в големи ята или колонии и ще пътуват на големи разстояния в търсене на подходящи водоизточници и места за размножаване.

Австралийските пеликани работят заедно в кооперативни групи, когато ловуват за риба, отвеждайки плячката си в плитка вода, където могат да загребят вечерята си в огромните си сметки. Сметката и торбичката на пеликан играят важна роля в храненето. Сметката е чувствителна и това помага за намирането на риба в мътна кална вода.

Групите пеликани могат да бъдат изключително големи, като някои наброяват над 1000 птици. Групите карат рибите в централно положение и след това потапят огромните си банкноти във водата, задържайки рибите в техните подложки. След това водата се източва, докато пеликанът притиска банкнотата към гърдите си, така че остава само рибата. След това рибата се маневрира, така че да може лесно да бъде погълната цяла в гърлото на пеликаните с бърз удар с главата. Торбичката може да се използва и като мрежа за улавяне на храна, хвърлена от хората.

Удивителна гледка е, когато пеликаните излитат за полет, прелитайки водната повърхност, размахвайки огромните си крила и вдигайки се във въздуха. Пеликаните не са способни да продължат да летят, но могат да се издигнат забележително на големи височини и на много дълги разстояния, плавайки във въздушните термици, от които зависят. Те могат да останат във въздуха повече от 24 часа, изминавайки стотици километри. Преминавайки от една термична станция към следващата, пеликаните могат да изминат големи разстояния с много минимални усилия, достигайки въздушна скорост до 56 километра в час.

При кацане те се спускат от небето към водната писта, плъзгат се и спират с помощта на огромните си широко разперени крила, за да действат като спирачки. Известно е, че австралийският пеликан се издига на височина до 3000 метра (3 километра).

мопс дакел чихуахуа микс

Подобно на много блуждаещи птици, пеликаните са известни с това, че образуват ‘V’ формация, когато летят в големи ята.

Вокализацията на австралийските пеликани е грубо гърмене или дълбоко ръмжене.

Показване и възпроизвеждане на австралийски ухажвания за пеликан

Размножителният сезон на австралийския пеликан варира в зависимост от сезона. Това се случва в края на пролетта в Южна Австралия и в тропическите региони през зимата. Условията на околната среда са важни за размножаването, особено валежите.

Пеликаните са колониални животновъди и се събират в много големи групи, някои от които съдържат до 40 000 индивида, гнездящи на острови или уединени пясъчни брегове.

Мъжките пеликани извършват ухажващи ритуали като сложни танци, за да привлекат женските. Мъжките могат също да вземат малки предмети, като пръчки или суха риба, които хвърлят във въздуха и улавят отново, като повтарят дисплея няколко пъти. Както мъжете, така и жените извършват „разплитане на торбичките“, което включва пляскане на сметките им няколко пъти в секунда и кара торбичките да се вълнуват като флаг при силен вятър.

Сметката и торбичката на пеликана драстично променят цвета си по време на ухажване. Предната половина на торбичката става ярко сьомгово розова, докато кожата на торбичката в областта на гърлото се променя на метално жълта. Части от върха и основата на банкнотата се променят на кобалтово синьо, а от основата до върха се появява черна диагонална лента. Промяната на цвета не трае дълго и обикновено отшумява до момента на започване на инкубацията.

С напредването на ухажването мъжете се оттеглят един по един. И накрая, след преследване на суша, вода или във въздуха, е останал само един мъж. Успелият мъж е воден до мястото за гнездене от женската. Гнездата са плитки вдлъбнатини или ожулвания, понякога облицовани с трева, клонки и пера.

Женският пеликан снася 1 - 3 кредасто-бели яйца, които са с размери 93 х 57 милиметра и се замърсяват и надраскват, когато се извършва инкубация върху краката на родителите. И мъжките, и женските се редуват да инкубират яйцата. След 32 - 37 дни яйцата се излюпват и пилетата пеликан се раждат голи и слепи. Първото излюпване винаги е по-голямо и се храни с най-много храна от родителите. По-малкият люпил може да умре от глад и да умре поради това или дори да бъде нападнат от по-големия си брат.

Пилетата пеликан се хранят с регургитирана течност през първите 2 седмици, получена чрез забиване на сметките им в хранопровода на родителя, а след това през следващите 2 месеца, те се хранят с малки риби като златни рибки или шарани и безгръбначни. Малките напускат гнездото след 28 дни и се присъединяват към ями с до 100 непълнолетни, където се грижат за тях, докато не се научат да се хранят, летят и стават независими.

Австралийският пеликан узрява и е в състояние да се размножава на възраст 2 - 3 години. Продължителността на живота им в дивата природа е между 10 и 25 години.


Природозащитен статус на австралийския пеликан

Австралийският пеликан е класифициран като „Най-малката грижа“ от IUCN. Един от основните проблеми на пеликаните е човекът и неговите риболовни куки, които могат да разкъсат торбичката на пеликана. Въдиците също са проблем, тъй като птиците могат да се заплитат в изоставени въдици.