Атлантически пуфин

РЕКЛАМА Източник на изображението

The Атлантически пуфин (Fratercula arctica) е един от четирите вида пуфини и е поразителна, пелагична морска птица. Разпознава се с ярко оцветения си заоблен клюн и сходния си вид с пингвин. Известен също като „обикновен пуфин“, той е единственият вид пуфин, който се среща в Атлантическия океан.



Много малко хора ще са ги виждали в дивата природа. Причината за тази липса на видимост се дължи на факта, че има много малко места във Великобритания, където можете да видите пуфини от континента поради тяхната уязвимост от наземни бозайници, особено плъхове.

Пуфините не са застрашени и ако успеете да се качите на платно с лодка към техните острови, ще можете да ги видите в хилядите им. Изчислено е население от около 12 милиона атлантически пуфини по целия свят, като Великобритания държи добра част от този брой по цялото крайбрежие на Великобритания.



Някои лесни точки за достъп включват остров Скомер (понякога с писмо Скома) край брега на Пемброкшир, остров Пуфин (Ynys Seiriol) край Ангълси в Северен Уелс и остров Стафа, до които може да се стигне от брега на Мул или Йона в западните острови на Шотландия. .

Любопитният външен вид на птицата, с нейния колоритен огромен клюн и нейното поразително перушинено оперение, е породил прякори като „клоун на океана“ и „морски папагал“.

Характеристики на Атлантическия пуфин

Atlantic Puffin е с дължина 28 - 34 сантиметра, с размах на крилата 50 - 60 сантиметра. Мъжките пуфини са малко по-големи от женските, но са оцветени еднакво. Атлантическият пуфин е предимно черен отгоре и бял отдолу, със сиви до бели бузи и червено-оранжеви крака.

смес от чихуахуа и йорки

Атлантическият клюн Puffins е голям и триъгълен и по време на размножителния период е ярко оранжев със синьо петно, оградено от жълто отзад. Характерните ярко оранжеви клюнови плочи растат преди размножителния период и се разсипват след размножаването. Когато пуфините са в полет, изглежда, че имат сиви кръгли подкрила и бяло тяло. Пуфините имат директен полет, ниско над водата. Свързаният рогат пуфин (Fratercula corniculata) от северната част на Тихия океан изглежда много подобен, но има малко по-различни черти на главата.

Атлантически пуфин диета

Атлантическите пуфини се хранят най-вече с малки риби като херинга и по-специално пясъчна змиорка, която е един от най-важните източници на храна за много от морските птици в света. Поради специално пригодения си клюн, пуфините могат да ходят на дълги риболовни пътувания, като съхраняват предишния си улов в чист ред в клюна си.

Атлантическите пуфини използват езиците си, за да задържат рибата срещу бодли в небцето, оставяйки човките си свободни да се отварят и да ловят повече риба. Това прави всяко пътуване много по-продуктивно, отколкото би било, ако всеки път трябваше да препращат плячка обратно до дупката. Допълнителни компоненти на диетата им са ракообразните и мекотелите. Пуфинът понякога може да има дузина или повече риби в клюна си наведнъж. Атлантическите пуфини хващат плячката си, летейки под вода, гмуркайки се за около 20 - 40 секунди наведнъж, използвайки крилата си, за да плуват мощно надолу, а крачетата им да ги насочват в правилната посока.

Поведение на Атлантическия пуфин

Атлантическите пуфини са колониални нестери, използващи дупки по тревисти скали. Атлантическите пуфини също ще гнездят сред скали и сипеи (термин, даден на счупена скала, която се появява на дъното на скали, планински скали или долини, образуващи склон от сипеи). Мъжките пуфини извършват по-голямата част от работата по изчистването на гнездото, което понякога е облицовано с трева, пера или водорасли. Единственото време, прекарано на сушата, е да гнезди и партньорите се намират преди пристигането в колониите.

Атлантическият пуфин обикновено е тих в морето, с изключение на тихите мъркащи звуци, които понякога издава по време на полет. В размножителните колонии птиците дълбоко ръмжат. Атлантическите пуфини използват клюновете си в ухажващи ритуали, като мъжки и женски, които потупват човките си. Група Puffins се нарича събиране.

Размножаване на атлантически пуфин

Атлантическият пуфин е полово зрял на възраст 4 - 5 години. Атлантическите пуфини са моногамни (имат само един партньор) и имат родителски грижи. Всяка година се произвежда един съединител за яйца и отговорностите за инкубация се споделят между двамата родители.

Общото време на инкубация е около 39 - 45 дни, а пилето отнема около 49 дни, за да хване. Когато избяга, мацката оставя дупката сама и излита или плува в морето, обикновено през нощта. Противно на общоприетото схващане, младите пуфини не са изоставени от родителите си.

Атлантически туфти хищници

Хищниците на Атлантическия пуфин включват Голямата черногърба чайка (Larus marinus) и видове с подобни размери, които могат да хванат пуфин в полет или да откъснат един, отделен от колонията. По-малки видове чайки като херинга (Larus argentatus), които не могат да свалят здрав възрастен пуфин, но ще вземат яйца или наскоро излюпени пилета и също ще крадат риби.

Статус на опазване на атлантическия пуфин

Популацията на атлантическите пуфини е била значително намалена през деветнадесети век, когато са били ловувани за месо и яйца. Атлантическите пуфини все още се ловят и ядат на брой, но понастоящем това обикновено не засяга много популациите, поне в сравнение с други заплахи. На Фарьорските острови птиците могат да бъдат ловувани за местна консумация след приключване на размножаването.

австралийско говедо с червен ток

По-скорошното намаляване на популацията на Атлантическия пуфин може да се дължи на увеличеното хищничество от страна на чайки и скуи, въвеждането на плъхове, котки, кучета и лисици на някои острови, използвани за гнездене, замърсяване с токсични остатъци, удавяне в риболовни мрежи, намаляване на хранителните запаси и климатичните промени.

Броят на атлантическите пуфини се е увеличил значително в края на ХХ век в Северно море, включително на остров Мей и островите Фарн. През последните години броят се увеличава с около 10% годишно. През размножителния сезон 2006 г. на остров Май са преброени около 68 000 двойки.