Азиатски слон

РЕКЛАМА Източник на изображението

The Азиатски слон (Elephas Maximus), се среща предимно в големи части на Бангладеш, Индия, Шри Ланка, Индокитай и части от Индонезия. Азиатският слон се счита за застрашен, като в природата са останали между 25 600 и 32 750 индивида. Азиатските слонове принадлежат към семейството на слоновете (Elephantidae), което е включено в ордена на бозайниците ‘Proboscidea’. По-рано азиатският слон се наричаше индийски слон.

Азиатски слон Характеристики

Азиатският слон има голяма куполна глава с относително малки уши, сводест гръб и един пръст, който е разположен на върха на хобота. Азиатски слон има 5 пръста на предната част на краката и и 4 на гърба. Голям мъжки азиатски слон обикновено може да тежи 6 тона и да измерва 10 фута височина в рамото. Мъжките азиатски слонове имат бивни, а женските имат „туши“, които са къси втори резци, които просто стърчат отвъд горната устна.

Азиатският слон има ниско гърло, което е извито нагоре и изпъкнали чела, което изглежда като две забележими подутини. Под устната им е дълга, тясна и заострена. Кожата на азиатските слонове е по-малко набръчкана от африканските слонове и само около 50% от биковете на азиатски слонове имат дълги бивни.



Азиатските слонове имат доста лошо зрение и са способни да виждат ясно само на много къси разстояния до около 10 метра. Те обаче имат отличен слух, който превъзхожда човешките стандарти. Големите им уши действат като усилватели и предупреждават за възможни опасности. Азиатските слонове имат отлично обоняние, което се смята за по-добро от това на всеки друг сухоземен бозайник. Те имат отличен баланс, постигнат чрез висок тактилен усет. Багажникът, невероятно универсален орган, допринася много за тази способност.

снимки на микс от питбул и ротвайлер

Размножаване на азиатски слонове

Мъжките азиатски слонове са доста самотни и се присъединяват към стадото само за брачни сезони. Понякога мъжките слонове ще се дуелират и победителят става основният партньор за чифтосване на цялото стадо. Женските азиатски слонове бягат за кратко, като част от ритуал, преди да се чифтосват с победителя. След това чифтосващата двойка остава заедно около 3 седмици, преди мъжкият да се отправи към ергенското стадо.

Периодът на бременност на женския азиатски слон е между 19 и 22 месеца. Когато тя роди, останалите женски стада образуват кръг около бременната крава. Тя заема клекнала позиция, докато ражда и раждането отнема около 2 часа. Само 2 часа след раждането телето може да се изправи и започва да суче майката.

кученце смес от лаборатория и коли

Бебетата слонове (телета) сучат майка си, използвайки устата, а не хоботите си. Бебетата слонове се отбиват от мляко между 2 и 4 години. Въпреки че телето естествено ще бъде привлечено от майка си, други жени в стадото често се редуват да се грижат за бебето. Ако майката умре, тогава останалите женски слонове се грижат за осиротялото теле.

В региони, където големи месоядни животни, като големи котки, плячкат на новородени слонове, майката сключва съюзи с други членове на стадото. След това майката и свързаните с нея защитници издухват прах върху новороденото теле с хоботите си, за да го изсушат.

Женските слонове могат да носят малки на възраст от 15 до 16 години. Те са напълно отгледани на 20 години. Слоновете са в разцвета си между 20 - 40 години. Женските слонове започват да оплешивяват на около 30 години и започват да се забавят на около 40 години и започват да изпълняват само леки задължения едва когато навършат 50 години. Женски азиатски слон живеят на около 70 години.

какво куче е синя обувка

Размери на азиатски слон



  • Слоновете са най-големите от всички земни същества.

  • Мъжкият слон може да бъде висок 2,7 метра (9 фута).

  • Мъжът слон може да тежи между 3 - 5 тона.



  • Женските слонове са високи 2,3 метра (7,5 фута).

    лабораторни кученца микс питбул
  • Женските слонове могат да тежат между 2,3 - 4,5 тона.

  • Новородени бебета слонове (телета) стоят на около (0,9 метра) 3 фута.



  • Новородените бебешки слонове тежат 90 килограма.

Азиатски хоботи на слонове

Хоботът на слоновете е най-универсалният от всички животински органи. Багажникът може да се използва за такива разнообразни задачи като преместване на 600 килограма труп за събиране на стрък трева. Това е обезкостена плътна маса и съдържа до 100 000 мускула, които са много гъвкави. Обикновено е дълга 2 метра и тежи около 140 килограма.

Багажникът има малък пръст като устна в края, който може да прави разлика между размер, форма, текстура, горещ и студен. Животното използва багажника си, за да се храни и пие, като носи храна и вода в устата. Слонът също използва хобота си, за да диша, да издава звуци, да гали малките си. Когато е напълно потопен във вода, багажникът може да се използва и като шнорхел. Багажниците могат да побират шест литра вода и често се използват като гъвкава тръба за маркуч за душ. Това е превъзходен орган на миризма и може лесно да бъде насочен към мястото, откъдето идва миризмата.

Като бие земята силно с хобота, слонът сигнализира за гнева или недоволството си. Когато слонът е на непостоянна или непозната земя, той ще използва външната страна на хобота, за да победи земята, определяйки дали земята е достатъчно твърда, за да ходи по нея. След като се потвърди безопасността, предният крак се премества напред върху тестваната зона. Следва задното стъпало и се поставя внимателно в абсолютно същия отпечатък.