Амазонски ламантин

РЕКЛАМА Източник на изображението

The Амазонски ламантин (Trichechus inunguis) е вид ламантина, който живее в сладководните местообитания на река Амазонка и нейните притоци. Амазонските ламантини са водни животни. Амазонският ламантин идва от ордена „Sirenia“ и е известен още като „морски крави“.



Характеристики на амазонски ламантин

Цветът на амазонските ламантини е кафеникаво сив и те имат дебела, набръчкана кожа, често с груба коса или „мустаци“. Основният му хищник е човекът. Трите вида ламантини и близкородственият Dugong са уникални с това, че са единствените морски бозайници, които ядат растения в съвремието.



Донякъде уникална характеристика (сред бозайниците) на ламантина е постоянната подмяна на кътниците. Нови зъби влизат в задната част на челюстта и заместват стари и износени зъби отпред. Слоновете също имат зъби, които се заменят, но те имат ограничен набор от тези заместващи зъби.

Диета от амазонски ламантин

Амазонският ламантин е тревопасно животно, което се храни с водна растителност в близост до ръбовете на езерото, като водни треви, и плаваща растителност като водни лилии. Възрастните в плен ежедневно консумират от 9 - 15 килограма (20 - 33 паунда) листни зеленчуци.

Местообитание на амазонски ламантин

Амазонският ламантин се среща изключително в прясна вода. Предпочита черноводни езера, лъкове и лагуни и се поддържа успешно във води с температури от 22 - 30 градуса С (72 - 86 градуса F). Основните изисквания на амазонските ламантини в дивата природа са големи черноводни езера или лагуни с дълбоки връзки с големи реки и обилна водна растителност.

Поведение на амазонски ламантин

Амазонският ламантин е както дневен (активен през деня), така и нощен (активен през нощта). Амазонският ламантин е изцяло воден и никога не напуска водата. Амазонските ламантини извършват по-голямата част от храненето си по време на влажния сезон, когато ядат нова растителност в сезонно наводнени заводи. По време на сухия сезон (септември - март), когато те се събират в главните речни канали или в дълбоки части на по-големи езера, те могат да постит седмици или месеци поради липса на налични хранителни растения. Има съобщения за по-големи струпвания на ламантини в средното течение на Амазонка, но най-големите групи ламантини, наблюдавани понастоящем, обикновено включват само 4 - 8 животни. Повечето наблюдавани ламантини са или самотни, или женски с малки.

Амазонски ламантин

Амазонският ламантин обхваща целия басейн на река Амазонка в Северна Южна Америка. Понякога се казва, че нейният обхват включва басейна на река Ориноко, но такива доклади очевидно се основават на погрешно идентифициране на американската ламантина в началото на 19 век. Амазонският ламантин също е малко вероятно да достигне водите, които свързват басейните на Ориноко и Амазонка. Среща се в устието на Амазонка на брега на Атлантическия океан.

Размножаване на амазонски ламантин

Периодът на бременност на амазонската ламантина е приблизително една година.

Съобщава се, че размножаването се случва през цялата година в някои райони. Съобщава се обаче, че ражданията се случват предимно през януари в една част на Амазония Еквадор и през юни в друга. Доказателствата също така показват, че в централния басейн на Амазонка размножаването е сезонно, като почти всички раждания се извършват от декември до юли (главно от февруари - май, периодът на покачване на нивата на реките).

Едно теле от ламантин се ражда с интервал на раждане около две години. Амазонски телец от ламантин е с размери около 30 инча (80 сантиметра). Новороденото теле е способно да плува самостоятелно на повърхността. Телетата се гласуват при или скоро след раждането. Това е важна част от процеса на свързване майка-теле. Телецът на маната започва да суче в рамките на няколко часа след раждането, като суче от биберона под гръдните плавници. Телета кърми под вода. Телетата започват да хапят растенията в рамките на няколко седмици след раждането. Въпреки че може да бъде отбито до края на първата си година, телето остава близо до майка си до две години. Телето от ламантин зависи от майка си не само за хранене, но и за научаване на местата за хранене и почивка, маршрутите за пътуване и убежищата с топла вода. Женските ламантини носят телета на гърба си или прилепнали настрани. Продължителността на живота на ламантина може да бъде до 12 години и половина.

Опазване на амазонски ламантин и заплахи

Амазонският ламантин се счита за застрашен от IUCN. Амазонският ламантин е бил силно ловуван от ловци на препитание и търговци. Търсена е за месо, олио и мазнини, а едновременно и за нейната кожа, която е била търсена за използване като маркучи за вода и колани за машини. Други заплахи включват случайно удавяне в търговски риболовни мрежи и влошаване на хранителните запаси от ерозия на почвата в резултат на обезлесяване. Амазонският лов на ламантин е забранен от 1973 година.