Блатни маймуни на Алън

РЕКЛАМА Източник на изображението

Род: Allenopithecus - блатна маймуна на Алън

The Блатна маймуна на Алън (Allenopithecus nigroviridis) е вид примати, който е категоризиран в собствения си род Allenopithecus от семейството на маймуните от Стария свят. Блатната маймуна на Алън може да се намери в басейна на Конго, в Република Конго и на запад от Демократична република Конго.

Swamp Monkey на Allen е доста силно изградена маймуна със сива / зелена кожа. Лицето на Allen’s Swamp Monkeys е червеникаво с дълги снопчета коса по бузите. Леките ленти на пръстите на ръцете и краката сочат към неговия частично воден начин на живот. Блатната маймуна на Алън може да достигне цяла дължина на тялото от 45 до 60 сантиметра с 50 сантиметра дълга опашка. Мъжките, тежащи до 6 килограма, са доста по-големи от женските, които тежат до 3,5 килограма.

Средният размер на групата е около 40 индивида. Тези големи групи са разделени на подгрупи от 2 - 6 индивида, които заедно се хранят за храна. Груповите места за спане обикновено се намират близо до вода, местата за спане стават редовни места и многократно използвани. Блатната маймуна Алънс има социална система от много мъже и жени.



Маймуната на блатото на Алън издава мрънкащ звук, който се използва за поддържане на контакт между членовете на групата. Хората ще се поддържат, за да премахнат мъртвата кожа и паразитите. Този вид поведение засилва връзките между двама индивиди.

Маймуната на блатото на Алън обитава блатисти, богати на вода райони. Те са много добри плувци и могат да се гмуркат добре. Когато бъдат заплашени, те могат бързо да се потопят във водите, за да избегнат опасност.

Блатната маймуна на Алън е дневно животно (активно през деня и спи през нощта) и редовно търси храна на земята. Диетата на блатните маймуни на Алън се състои от плодове и листа, както и бръмбари и червеи и други малки безгръбначни. Те също консумират гръбначни животни, включително излюпени риби, които се събират от речните корита през сухия сезон.

Продължителността на живота на Allen's Swamp Monkeys може да достигне до 23 години. Те са склонни да живеят по-дълго в плен, отколкото в дивата природа.

златист ретривър тъмно кафяв

Малко се знае за навиците на чифтосване на маймуната от блатото на Алън. Това, което е известно, е, че женските раждат едно-единствено потомство, което се отбива за 3 месеца и узрява след 3 до 5 години. Повечето раждания в рамките на този вид се случват през юни.

Хищници, змии и Бонобо се нареждат сред естествените врагове на блатната маймуна на Алън. За разлика от другите примати, блатистите му местообитания не са толкова силно изложени на опасността от горите. Въпреки това той е ловен заради месото си от човек. IUCN изброява блатната маймуна на Алън е почти застрашена поради лов и унищожаване на местообитанията.

Род: Miopithecus - анголски Talapoin / Gabon Talapoin

Маймуни талапоин са двата вида маймуни от Стария свят, класифицирани в род Miopithecus. Маймуните Talapoin живеят в централна Африка и техният обхват се простира от Камерун и Демократична република Конго до Ангола.

Обичайно е да се разпознава само един вид от рода Miopithecus talapoin, анголския Talapoin, но популацията в Камерун (южно от река Санага), Рио Муни и Габон може да се разграничи като отделен вид, Miopithecus ogouensis габонският талапоин .

наполовина черна лаборатория наполовина питбул

Маймуните Talapoin са най-малките маймуни от Стария свят и почти сигурно са еволюирали от по-едър предшественик чрез джудже. Козината им е грубо оцветена жълто-черна дорзално и бяла или сиво-бяла вентрално. Главата им е кръгла и с къса муцуна, с обезкосмено лице. Носът им е черен, а кожата, граничеща с лицето, също е черна. При мъжете скротумът е оцветен в розово медиално и в синьо странично.

Има лек сексуален диморфизъм в размера на тялото. Средната дължина на главата и тялото е 16 инча (40 сантиметра), а средната дължина на опашката е 21 инча (52,5 сантиметра). Талапоините тежат 1380 грама за мъже и 1120 грама за жени.

Маймуните Talapoin са както дневни, така и предимно дървесни, въпреки че понякога могат да се спускат на земята, докато търсят храна. Маймуните Talapoin са добри плувци и обикновено спят на клони, надвиснали над реките, за да могат да се гмуркат, за да избягат от хищници.

Маймуните Talapoin живеят в големи групи от 60 до 100 животни. Те се събират през нощта на дървета близо до водата, разделяйки се на по-малки подгрупи през деня, за да се разпръснат, за да намерят храна. Групите се състоят от няколко напълно зрели мъжки, много женски и техните потомци. За разлика от близкородствените Генони, маймуните Талапоин нямат никакво териториално поведение. Маймуните Talapoin обичат да играят и това се случва най-вече между непълнолетни, но възрастните също участват в игра. Talapoin Monkeys имат два вида игра - борба, която включва грабване и граплинг и понякога включва игра и бягане, което включва бързо преследване на един човек от друг. Мъжките талапоини са склонни да участват в социални игри по-често, отколкото женските талапоини.

Словесният репертоар на Talapoin Monkeys е доста по-малък, макар че когато човек атакува, той ще го погледне и ще издава „задъхани чуруликания“ на други лица, че не атакува и те отговарят, като се присъединят към атаката. Както при всички примати, комуникацията при този вид вероятно ще бъде сложна. Както вокализациите, така и визуалните сигнали (като стойка на тялото и изражения на лицето) се използват от приматите за комуникация с специфични специфики. В допълнение, тактилната комуникация може да играе известна роля за поддържането на социални връзки, например под формата на поддържане. Някои примати използват химическа комуникация, особено в репродуктивен контекст.

Маймуните Talapoin са всеядни, диетата им се състои главно от плодове, семена, водни растения, насекоми, черупчести, птичи яйца и малки гръбначни.

Най-високата регистрирана възраст на маймуна Talapoin в плен е 28 години, докато продължителността на живота в дивата природа не е добре известна, но вероятно е по-ниска от тази, която се наблюдава в плен. Жена Talapoin Monkeys 160-дневен гестационен период (обикновено от ноември до март) води до раждането на самотно дете. Потомството е значително голямо и добре развито (новородените тежат над 200 грама и са около една четвърт от теглото на майката) и се развиват бързо. В рамките на 6 седмици те ядат твърда храна и са независими на 3-месечна възраст.

Хищниците на маймуната Talapoin включват леопарди, златни котки, генети, хищници, големи змии и монитори на Нил. Маймуните Talapoin могат да помогнат за разпръскването на семената на плодовете, които ядат, и за контрол на популациите от насекоми. Те също така действат като важни плячки за средни до големи хищници. Понастоящем маймуните Talapoin не се считат за застрашени. От време на време се ловуват като източник на месо от храсти, въпреки че малкият им размер на тялото прави това сравнително нерентабилно.

Род: Erythrocebus - Patas Monkey

The Маймунски крака (Erythrocebus patas) е наземна маймуна, разпространена в Западна Африка. Това е единственият вид, класифициран в рода Erythrocebus. Има два подвида на Patas Monkey, западният Erythrocebus patas patas (Common Patas) и източният Erythrocebus patas pyrrhonotus (Nisnas).

Nisnas има бял нос, а маймуната Common Patas има черен нос. Patas Monkeys са най-бързите земни примати в света. Мъжка маймуна патас е способна да пробяга поне 35 мили в час. В дивата природа маймуните Patas прекарват повече време на земята от всяка друга маймуна.

Планът на тялото на маймуна патас има забележително сходство с този на куче хрътка. Той има същите дълги крака, тясно тяло и изпъкнала гръдна клетка. Дългите му крака му дават невероятна крачка при бягане. Поради скоростта, оцветяването и походката си, маймуните Patas често са бъркани с гепарди, докато тичат.

Маймуните Patas са с червеникавокафяв цвят с много изразителни, мустацирани лица. Мустаците седят на сива брадичка и имат бели „военни като“ мустаци. Маймуните Patas растат на дължина 85 сантиметра, с изключение на опашката, която е с размер 75 сантиметра и тежи средно 18 килограма, когато е напълно израснала. Подобно на всички маймуни от Стария свят, те имат добре развити ръце с противоположен палец. Маймуната Патас е известна още като „Танцуваща маймуна“, „Хусарска маймуна“, „Военна маймуна“, „Червена маймуна“ и „маймуна на старшина“. Мъжките маймуни Patas имат пропорционално най-дългите кучешки зъби от всеки примат.

Войската на маймуните Patas обикновено има само една възрастна мъжка маймуна и 4 до 10 маймуни. Други мъже от Patas живеят сами или в ергенски групи. Най-високопоставената жена отговаря за войската, а не за мъжа. Мъжката маймуна Patas прекарва голяма част от времето си, кацнала високо на дървета или скални израстъци, в търсене на хищници и други опасности. Мъжките, които живеят в ергенските групи, от време на време ще се приближат до група от жени и ще се захванат с единичната си мъжка маймуна в опит да го прогонят и да заемат неговото място. Подобни инциденти са доста чести и биологично желани, тъй като предотвратяват инбридинга. Когато са отпуснати, маймуните Patas се облягат назад и вдигат крака. Макар че обикновено са тихи, маймуните Patas ще лаят при среща с друга войска. Маймуните Patas избягват гори и живеят в безлесна савана и полупустини. Те варират от Сенегал до Етиопия и на юг до Танзания. Маймуните Patas са всеядни, но са особено зависими от шушулките, семената, жлъчката, младите листа, дъвките и цветята на акадийските дървета. Те също ядат треви, плодове, семена, плодове, насекоми, яйца, гущери, грудки и млади птици. Маймуната Patas може да съхранява толкова храна в бузите си, колкото може да побере в стомаха си.

Маймуната Патас има живот от 15 до 20 години в дивата природа и над 20 години в плен. Женските маймуни Patas достигат полова зрялост на възраст около 2 години и половина. Мъжките стават полово зрели на възраст между 3 и половина и 4 и половина години. Периодът на бременност продължава приблизително 167 дни, след което женската ражда едно потомство.

златни лабораторни кученца микс

Основните хищници на маймуните Patas включват леопарди, гепарди, орли, хиени и чакали. Ако хищник се приближи, винаги бдителните мъжки маймуни Patas създават диверсионно изложение. Подскачайки шумно по храсти или дървета, той насочва вниманието към себе си и далеч от женските и младите. Това дава на останалата част от войската време да избяга безшумно или да се скрие в дългата трева. Освен това оцветяването на Patas им позволява да използват заобикалящата ги савана като камуфлаж.

Маймуните Patas не са изброени като застрашен или застрашен вид, въпреки че унищожаването на местообитанията и тежката паша на говеда и превръщането на зоните на савана в земеделска земя са намалили наличните местообитания за маймуните Patas. Въпреки това, в някои случаи обезлесяването е превърнало някога влажните зони в по-сухи зони на савана. На свой ред това всъщност увеличава подходящото местообитание за маймуните Patas.