Африканско диво куче

Източник на изображението

Африканско диво куче Африканско диво куче (Lycaon Pictus) е бозайник, роден само в Африка. Той е член на семейство каниди, което също включва кучета, койоти, динго, чакали и вълци. Африканското диво куче е известно с други имена като Рисуваното ловно куче, Африканското ловно куче, Ловното куче от нос и Рисувания вълк. На суахили се нарича „Mbwa mwilu“.

Научното наименование на африканските диви кучета „Lycaon Pictus“ идва от гръцкия език за „вълк“, а от латински за „нарисуван“. Африканското диво куче е единственият вид в рода ‘Lycaon’.

Описание на африканското диво куче

Африканското диво куче има уникално шарено палто. Неправилният модел е оцветен с бели, жълти, кафяви и черни маркировки. Всеки модел е уникален за всеки индивид, точно като a Жирафи модел и човешки пръстови отпечатъци са индивидуално уникални. Африканските диви кучета имат тънки, слаби тела и дълги, тънки крака. Те имат големи, заоблени характерни уши и дълга опашка, която има бял шлейф в края.



Намордниците им са черни и имат черна линия, която се простира надолу по челото им. Африканските диви кучета са с дължина около 1,5 метра (5 фута), което включва главата и дължината на опашката около 30 - 40 сантиметра. Тя е около 75 сантиметра в рамото и тежи 37 - 80 паунда.

немска овчарка и лаборатория смесени

Кучетата от Източна и Западна Африка са по-малки от тези в Южна Африка. Мъжете обикновено са по-големи от жените във всички региони. Африканските диви кучета се различават от останалите членове на семейство каниди по това, че имат само четири пръста на всяка лапа, вместо пет, тъй като им липсват роси (което е петата цифра при другите каниди). Африканските диви кучета имат около 42 зъба, включително премолари, които са много по-големи, отколкото при други каниди, което му позволява да консумира големи количества кости.

фокс териер чихуахуа микс кученца

Местообитание на африканското диво куче

Предпочитаните местообитания на африканските диви кучета са открити гори, пасища и савани. Кучетата в южните райони обитават откритите савани на пустинята Сахара.

Африканска диета на диви кучета

Африканските диви кучета са строги месоядни животни. Те преследват различни пасищни животни, особено среднокопитни като Зебри, Антилопи, Импали, Газели и Спрингбокс. По-голямата част от диетата им е плячка на бозайници, но понякога ловят големи птици като щрауси. По-големите пакети могат да ловуват по-големи животни като антилопи гну. Брадавиците също се ловуват, но трябва да се внимава да не се нанася потенциално смъртоносна рана от острите бивни, въпреки че обикновено решението е безопасността в брой. Дивите кучета рядко консумират мърша и няма да се върнат към по-ранно убийство.

Поведение и лов на африкански диви кучета

Африканските диви кучета живеят заедно в глутници, съдържащи между 10 - 20 индивида. Размерите на дома варират по размер и зависят от наличието на плячка, но могат да бъдат повече от 1000 квадратни километра (620 квадратни мили). Пакетите често съдържат повече мъже, отколкото жени. Повечето членове на глутницата са свързани помежду си по някакъв начин. Пакетите ще съдържат алфа мъжки и женски, които са основните размножителни двойки.



Мъжете и жените имат свои собствени йерархии, като най-възрастната жена е доминиращият индивид и за разлика от това, най-младият мъж се грижи за мъжете. Дивите кучета са много общителни животни и имат подчинена базирана йерархия, а не доминираща. Доминирането се установява без никакви битки или проливане на кръв. Дори заради храната, човек ще енергично моли, вместо да влиза в конфликт. Този неагресивен подход е подчертан може би, защото ако се получат някакви наранявания, глутницата няма да има ловци и не може да осигури толкова много за своите членове.

продължителност на живота на червен ток

Африканските диви кучета имат интензивни социални връзки и тези връзки са голямо предимство по време на лов. Те са изключително кооперативни като ловна глутница, когато тече и преодолява плячка в преследвания на дълги разстояния. Ловът изобщо не е стратегически хитър. В ранните, прохладни сутрини и късните следобеди Дивите кучета ще се приближат до плячката си пред очите им. Изненадващите атаки са ненужни, тъй като африканските диви кучета имат издръжливостта да преследват плячката, докато тя не се изчерпи.

Максималната скорост на дивите кучета е 60 километра в час (37 мили в час) и плячката най-често ще може да галопира, а какво по-бързо. Плячката обаче в крайна сметка ще бъде преследвана на разстояния от 6 километра (3,5 мили). Типичните ловчета се разглеждат по-скоро като преследване за издръжливост. По време на тези преследвания на дълги разстояния, Дивите кучета ще се разпространят, за да предотвратят плячката от всякакви опити за странично бягство. Плените на зигзагови уклончиви движения, които обикновено биха объркали самотен ловец като Гепард , са неефективни срещу глутницата диви кучета.

Ловният пакет поддържа постоянна връзка през целия лов, като произвежда високи разговори за контакт. Тъй като изтощената плячка в крайна сметка се забавя, кучетата я заобикалят, като се насочват към по-меките си части и убиват жертвата си. Ловът на диви кучета има висок процент на успех с 3 от 4 лов, водещи до убийство. Въпреки че може да бъде насочено цяло стадо копитни животни, евентуалната жертва ще бъде тази, която изостава поради възраст или заболяване.

Африканските диви кучета имат много мощна захапка и големите им кътници и премолари им позволяват лесно да смачкат костите на улова си. Когато кучетата изядат плячката си, те се връщат в глутницата и отблъскват храната на малките, по-възрастните кучета и на членовете, които не са част от лова.

Размножаване на африканско диво куче

Няма особен размножителен сезон за африканското диво куче, въпреки че чифтосването може да се увеличи през последната част на дъждовния сезон около март и юни. След период на бременност от около 70 дни, женската ражда котило от около 10 малки (обикновено малцина оцеляват поради хищници).

червена ямка на носа, смесена със синя ямка на носа

Кученцата се раждат в подземна бърлога или други изоставени животни (обикновено Aardvark). Малките се отбиват на 10 седмици и когато достигнат 3 месеца, те напускат бърлогата, за да започнат да работят с пакета. Те са в състояние да убият малка плячка на 11 месеца и могат да се справят сами на около 14 месеца. Кученцата могат да се размножават, когато достигнат полова зрялост между 12 - 18 месеца.

Мъжките диви кучета продължават да остават при раждането си, но женските могат да напуснат и да се присъединят към други глутници, в които липсват полово зрели женски. Това поведение е доста необичайно, тъй като е обратното при повечето други социални животни. Други необичайни черти на дивите кучета е, че женските ще се състезават за достъп до мъжките и мъжете често се оставят да отглеждат малките, докато женската се присъединява към ловната глутница. Средната продължителност на живота на диво куче е 10 години.

Статус на запазване на африканските диви кучета

Африканските диви кучета са застрашен вид. Някога са били около 500 000, сега съществуват само 2000 - 5000, които днес съществуват предимно в национални паркове или резервати.

Основните заплахи за дивите кучета са ловът и загубата на местообитания. Състезанието с по-големи месоядни животни като лъвове и петнисти хиени също е проблем за дивото куче, тъй като и двамата преследват един и същ вид плячка. Лъвове ще убие колкото може повече диви кучета, но не ги изяжда. Дивите кучета също са убити от фермери, които искат да защитят добитъка си и болестите могат да се разпространят от домашни животни. Всички тези проблеми допринесоха за малкия размер на популациите от диви кучета.