Африкански пингвин

РЕКЛАМА Източник на изображението

Африкански пингвини (Spheniscus demersus) приличат много на Хумболтови пингвини . Африканските пингвини имат широка черна лента, която е във формата на обърната подкова на фронтовете си. Те имат черни петна, разпръснати по гръдния кош. Африканските пингвини издават силен звук, който им дава алтернативното име на „пингвин Jackass“.

тъмночервено кученце златен ретривър

Африкански пингвин Характеристики



Африканските пингвини стоят около 27 инча (60 сантиметра високи) и тежат от 7 до 11 килограма. (2,5 до 4 килограма). Африканските пингвини живеят и се размножават на брега на Южна Африка и на крайбрежните острови. През 17 и 18 век африканският пингвин е убит за храна и петрол. Съвсем наскоро колекцията от гуано унищожи местата за гнездене. По едно време населението се оценява на милиони. Този брой е намалял до около 160 000 през 1993 г.



Африкански пингвин

Африканският пингвин е единственият вид пингвин, който се размножава в Африка и не се среща никъде другаде. Разпространението му съвпада приблизително със студеното, богато на хранителни вещества, Benguela Current. Разпространението на африканските пингвини се определя допълнително от наличието на офшорни острови като места за размножаване.

Африкански пингвин Диета

Африканските пингвини се хранят предимно с риболовни пелагични риби като аншоа, хапчета (сардини), сафрид и кръгли херинга, допълнени от калмари и ракообразни. Когато ловят плячка, африканските пингвини могат да достигнат максимална скорост до 20 километра в час.

Разстоянието, което африканските пингвини трябва да изминат, за да намерят храна, варира както във времето, така и в пространството. На западния бряг обичайното търсене на храна може да варира от 30 до 70 километра. за едно пътуване. На южния бряг фуражните птици изминават средно 110 километра на пътуване. Когато пингвините хранят малките си, разстоянието, което могат да изминат от размножителната колония, е по-ограничено. Средно гмуркане на африкански пингвин продължава около две минути и половина и е редовно около 30 метра в дълбочина, въпреки че са регистрирани дълбочини на гмуркане до 130 метра.

Африкански пингвин Гнездене

Гнездата се изграждат далеч от другите гнезда. Те могат да бъдат построени под храсти или на пясъчни плажове. Обикновено се снасят две яйца и в години, когато има много храна, двете пилета ще оцелеят. Инкубацията отнема от 38 до 41 дни, за да се излюпят яйцата. Тази задача се споделя по равно и от двамата родители, които правят смяна от 1 до 3 дни. Пилетата се държат на топло и са защитени около 40 дни след излюпването и от двамата родители. Пилетата получават възрастните си пера, когато са на възраст от 70 до 100 дни. По това време те отиват на море и са сами.

Африкански пингвин Размножаване

Африканските пингвини започват да се размножават на възраст между 2 и 6 години, но обикновено на 4 години. Както при повечето други пингвини, африканският пингвин се размножава колониално, предимно на скалисти офшорни острови, или гнездящи в дупки, които сами изкопават, или в депресии под камъни или храсти. Подслонът на мястото за гнездо е важен за осигуряване на сянка (и защита срещу умерения климат) и за защита срещу хищници на яйца и пилета, като Чайки от водорасли и Свещени ибиси.

хъски/немска овчарка

За разлика от много други видове птици, африканските пингвини имат удължен размножителен сезон. В повечето колонии птиците на определен етап от размножаването ще присъстват през цялата година. Съществуват обаче широки регионални различия и пикът на размножителния сезон в Намибия (ноември и декември) обикновено е по-ранен от пика за Южна Африка (от март до май).

Африканските пингвини са моногамни и една и съща двойка обикновено се връща в една и съща колония и често на едно и също място за гнездо всяка година. Около 80 до 90% от двойките остават заедно в последователни размножителни сезони, а за някои се знае, че са останали заедно повече от 10 години. Средният размер на съединителя за африканските пингвини е 2, а инкубационният период около 40 дни, като мъжките и женските участват еднакво в инкубационните задължения. Продължителността на инкубационната смяна зависи от наличността на храна по това време, но обикновено е около два дни и половина.

И двамата родители продължават да размножават пилетата и около първите 15 дни пилетата непрекъснато се размножават от някой от възрастните. След това пилетата постигат пълен контрол над телесната си температура. На този етап обаче пилетата все още са изложени на риск от хищници, а възрастните продължават да пазят пилетата, докато навършат около 30 дни, след което и двамата родители могат да отидат едновременно в морето. Оставените сами пилета често образуват ями, които служат повече за намаляване на атаките срещу пилета от възрастни, отколкото за избягване на хищничеството.

Пилетата от африкански пингвин могат да се хранят по всяко време от 60 до 130-дневна възраст. Периодът на прорастване и теглото на пилетата, както и броят на пилетата в пилото, които са успешно отгледани, зависят от наличността и качеството на храната. Възрастните продължават да хранят пилета, докато малките все още присъстват в колонията. Когато в крайна сметка младите напускат колонията, те го правят без родителите си. Тези непълнолетни остават далеч от родилните си колонии за каквото и да е от 12 до 22 месеца, след което се връщат, обикновено в родилната си колония, за да се превърнат във оперение за възрастни.

бяла лабораторна овчарска смес

Африкански пингвин Адапции

Пингвините са пригодени предимно за охлаждане на водната среда и необходимостта от намаляване на топлинните загуби е от основно значение за всички пингвини. Въпреки това някои видове, включително африканският пингвин, са успели успешно да използват топла земна среда. Поведенческите и физиологични адаптации позволиха на африканския пингвин да преодолее проблема с прекалената изолация за живот на сушата в умерен климат.

Един от начините, по които африканските пингвини са се приспособили към земния живот в умерения пояс е да ограничат дейността си в местата за размножаване до голяма степен в зори и здрач. Гнездящите птици гнездят най-вече в дупки или под някаква друга форма на подслон, като камъни и храсти, които осигуряват известна защита от силната топлина през деня. Птиците, които не инкубират или размножават пилета, и други неплодови птици, прекарват деня в морето или питки в плажни групи и плуват редовно. Някои птици остават на открито (т.е. извън дупките и други защитени гнезда) в колонията; но тези птици обикновено се позиционират с гръб към слънцето, така че стъпалата, плавниците и устните им повърхности да са засенчени.

Африкански пингвин Запазване

Като се има предвид годишен темп на спад от около 2% годишно, съществува значителна загриженост относно дългосрочната жизнеспособност на африканските пингвини в дивата природа. Към края на 90-те години населението се е възстановило леко и през 1999 г. е имало 224 000 индивида. Африканският пингвин е класифициран като уязвим в Червената книга на Южна Африка за птиците, счита се за уязвим по отношение на категориите застрашени видове IUCN и е включен в приложение II към CITES и Бонската конвенция за опазване на мигриращите видове.

Причините за значителния спад в популациите на африканския пингвин са добре известни. Първоначално спадът се дължи най-вече на експлоатацията на яйца на пингвини за промяна на храните и местообитанията и смущения, свързани със събирането на гуано в размножителните колонии. Сега тези фактори до голяма степен са престанали и основните текущи заплахи включват конкуренция с търговския риболов за пелагична плячка и замърсяване с нефт. Други заплахи включват конкуренция с носови тюлени за пространство в размножителните колонии и за хранителни ресурси, както и хищничество от тюлени върху пингвини. Дивите котки присъстват и представляват проблем в няколко от колониите. Африканските пингвини също се сблъскват с хищничество с яйца и пилета от птичи хищници като келпи и свещени ибиси, докато естествените сухоземни хищници като мангуста, генети и леопард присъстват в континенталните колонии.

Африканският пингвин е защитен вид, но местообитанията им продължават да бъдат увреждани от нефтени разливи от танкери край южното крайбрежие на Африка. Наскоро бяха положени успешни усилия за създаване на нови колонии за размножаване на африканските пингвини в района. Съществуват и спасителни служби за подпомагане на пингвини, които са пострадали от петролните петна.