Пингвин Адели

Източник на изображението

Пингвинът Адели (Pygoscelis adeliae) е, заедно с Императорски пингвин , един от единствените два вида пингвини, живеещи на континенталната част на Антарктика. Този вид е разпространен по цялото антарктическо крайбрежие и близките острови. Пингвините Адели са най-малките от пингвините, живеещи на континента Антарктида. Пингвините Адели са кръстени на съпругата на френски изследовател през 1830-те.

Пингвините Адели гнездят и се размножават на скалистите, незаледени плажове в големи колонии от десет хиляди птици. В района на Антарктика живеят над 2,5 милиона гнездящи двойки.

Характеристики на пингвина Адели





пудел златен ретривър микс

Пингвините Адели са с дължина от 60 до 70 сантиметра и тегло около 4 килограма.

Отличителни белези са белият пръстен около окото и перата в основата на банкнотата.

Тези дълги пера крият по-голямата част от червената си банкнота. Техните опашки са малко по-дълги от останалите опашки на пингвини.

Диета на пингвина на Адели

Пингвините Адели са силно зависими от ракообразните, като крил. Рибите и амфиподите също могат да бъдат често срещани храни на определени места през определени сезони.

немска овчарка с питбул

Възпроизвеждане на пингвин Адели

Пингвините Адели пристигат в местата си за размножаване през октомври. Гнездата им се състоят от натрупани заедно камъни. Мъжките пингвини Адели призовават женските с тих гърлен шум, последван от силен вик. Женски пингвин Adelie обикновено снася две яйца, които са с кафяв или зелен цвят.

През декември, най-топлия месец в Антарктида (около -2 ° C), родителите редуват периоди на инкубация на яйцето. Единият родител отива да се храни, а другият остава да затопли яйцето. Родителят, който инкубира, не яде. През март възрастните и техните малки се завръщат в морето. Пингвините Адели трябва да защитават гнездата си от други пингвини, които се опитват да откраднат камъчета, камъни и други строителни материали за гнездо. Пингвините Адели не пият вода, но вместо това ядат сняг. Те имат жлеза в носа си, която извежда солта от океанската вода, която поглъщат, когато ловят риба и ядат риба, докато са във водата.

кученца питбул с тигрова ивица

Миграция на пингвини Адели

Пингвините Адели са мигриращи пингвини и след размножаването си те се завръщат в колониите си до следващата пролет. Малко се знае за неразмножаването на този вид. Има само няколко записа на пингвините Адели през антарктическата зима.

Неотдавнашна работа, използваща сателитна телеметрия, показва, че пингвините Адели от морето Рос напускат тази област през есента и мигрират на около 600 километра северно от антарктическия континент. Предполага се, че непълнолетните пътуват дори по-на север от възрастните.

Опазване на пингвин Адели

BirdLife International (2004). Пингвин Адели (Pygoscelis adeliae). 2006 IUCN Червен списък на застрашените видове. IUCN 2006. Получено на 12 май 2006 г. Вписването в база данни включва обосновка защо този вид е най-малко притеснителен.